ДруштвоКултура

PREDAVANJA U OKVIRU PROGRAMA “ARTIST IN RESIDENCE”

U okviru programa”Artist in Residence”, čiji je cilj aktivacija i revitalizacija tvrđave Španjola, danas i sutra (16. i 17. septembra) biće organizovana dva interesantna predavanja.

Javno predavanje na temu “Fortifikaciona arhitektura venecijanskog perioda Boke Kotorske” na Španjoli će danas u 17:00 održati profesor doktor Ilija Lalošević, diplomirani inženjer arhitekture i redovni profesor na Arhitektonskom fakultetu na Univerzitetu u Podgorici.

Organizatori pozivaju i na  predavanje o “Održivoj gradnji i razvoju”,  koje će u ponedeljak održati  član savjeta  “Zelene gradnje” (Green building Counsel), Robin Gellately Smith. 

– Po zanimanju predsjedavajući zastupnik “Zelene gradnje” u Crnoj Gori , po okupaciji poznati arhitekta i geodetar, a u srcu glumac i umjetnik , Robin je stigao u Crnu Goru prije 16 godina. Jedini Englez u Kotoru tada je bio svjedok porasta crnogorske nekretnine i turizma; ne samo da je bio svjedok toga, on je aktivno učestvovao u tome.  Posjetioci će imati priliku da čuju informacije koje nam nisu olako dostupne kada je riječ o ovoj tvrđavi. Biće riječi o planiranim lokacijama za sakupljanje vode, hrane i transport, zatim lokaciji na kojoj se tvrđava nalazi i njenom značenju, sistemima konstrukcije kao i elementima izgradnje koji nam danas nisu vidljivi, ali su bili od velike važnosti za izgradnju tvrđave Španjola, navode organizatori.

Predavanje Robina Gellately Smith-a na engleskom jeziku biće održano u ponedeljak, 16. septembra u 19:00 sati na tvrđavi Španjola. „Artist in residence“ je drugi  dio programa koji će biti organizovan od 15. do 23. septembra u okviru festivala Španjola 2018, koji priređuje NVO “Sinergija”, sa ciljem skretanja pažnje na bolju upotrebu i plemenitiji izgled kompleksa.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close