Туризам

PREDLOŽENO POVEĆANJE BORAVIŠNE TAKSE NA 1 EURO

Za devet mjeseci prošle godine po osnovu boravišne takse prihodovano je oko milion i 113 hiljada eura. Na dnevnom redu sjednice SO koja će biti nastavljena 8.maja, odbornici će razmatrati predlog o povećanju iznosa boravišne takse sa 0, 90  na 1 euro.

U obrazloženju Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode navedeno je da je Zakonom o boravišnoj taksi definisano da se ona utvrđuje u rasponu od 10 centi do 1 eura.Time se ostalo u okviru raspona koji Zakon dozvoljava. Prilikom izrade Odluke uzeta je u obzir praksa susjednih primorskih Opština koje su boravišnu taksu propisale u istom iznosu – navedeno je  u obrazloženju.

Ukoliko odbornici prihvate predlog o povećanju cijene boravišne takse to će za tri godine biti drugo poskupljenje. Skupštinskom odlukom iz 2016. boravišna taksa je sa 70 povećana na  90 centi.

Zakonom je propisano da 80% sredstava ostaje Opštinama, odnosno lokalnim turističkim organizacijama, a 20% za finansiranje programa Nacionalne turističke organizacije. Inače, prema podacimaUprave lokalnih javnih  prihoda, prihod od naplate boravišne takse lani je povećan za 16, 15 odsto u odnosu na 2017. U budžet se za devet mjeseci 2018. slilo i  400.555 eura od turističke takse, za 6,7 odsto više nego prethodne, dok je od članskog doprinosa prihodovano 223. 535 eura ili 11 odsto manje nego 2017.

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close