ДруштвоПолитика

PREDSJEDNICA OPŠTINE I PREDSJEDNIK SO:OD INFRASTRUKTURE NA LUŠTICI DO PROJEKTA FRENEMIES

Period između dva praznika grada za vladajuću koalciju DPS –Izbor protekao je veoma dinamično i radno, te su u lokalnoj upravi zadovoljni na koji način su odgovorili svim zadacima koje su pred sebe postavili.

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica Opštine Nataša Aćimović i predsjednik SO Andrija Radman sumirali su rezultate rada, ocjenili da je završeno dosta zaostalog posla, a na 31 sjednici lokalnog parlamenta  našla su se sva važna pitanja i sve teme su podjednako odgovorno tretirane. SO se bavila pitanjima koja su u izvornoj nadležnosti opštine, najviše u dijelu normiranja da bi svi oni projekti koje su planirali zaživjeli, ali i onim koje nisu izvorne nadležnosti lokalnih samouprava, a smatrali su da je potrebno jer se tiču građana Herceg Novog, kao što su vrtić, škola i rješavanje stambenog pitanja državnih službenika i namještenika. Predsejdnik SO je među značajnim usvojenim odlukama izdvojio odluku o izradi PUP-a, zatim o valorizaciji zemljišta na Luštici i izgradnji putne i vodovodne infrastrukture na novskom dijelu poluostrva.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/10/RA-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]- Ove godine smo otpočeli procedure za izgradnju putne i vodovodne infrastrukture na poluostrvu Luštica, koja poslije dugog, višedecenijskog perioda zapostavljanja ovog važnog dijela hercegnovske teritorije predstavlja značajan napredak razvoja Luštice i realizaciju važnih investicija. Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da ono što je bilo naše obećanje da ćemo promjeniti ambijent u gradu i omogućiti brži i bolji razvoj turizma, ispunili kroz brzo i efikasno djelovanje smo stvorili uslove da se dva hotela završe , da se za ovaj kratki period počnu graditi dva hotela visoke kategorije i da nastavimo boljom dinamikom podršku projektima kao što su Porto Novi i Porto Bono-kazao je Radman.

Ipak priznaje da nije bilo sve kako je planirano i da nisu uspjeli riješiti pitanje kolektora, iako su i tom projektu dali dovoljnu odgovornost ali ona nije dala očekivani rezultat pa i danas nije izvjestan  kraj ove kapitalne  investicije.

– Prošle godine smo bili u jednoj fazi u kojoj smo procijenili da je taj ugovor loše postavljen, da realizacija ide katastrofalno loše, da su kašnjenja alarmantna i da je potrebno raskinuti ugovor. S obzirom da u svemu ovome nismo sami nego sudjelujemo sredstvima koje je obezbjedila država uz konsultacije sa Vladom procjenjeno je da bi bilo pametno izbjeći sudske postupke i raskid ugovora i pokušati unutar ugovora riješiti sve ono što je potrebno da dođe do završetka projekta. Nažalost, pored naše dobre volje i ostanka u ugovoru izvođač se pokazao krajnje neozbiljnim i neodgovornim prema svom poslu. Ne bih rekao da je to naša nemoć da se suočimo sa problemom, jer smo krajnje odgovorno i posvećeno uz puno razgovora i sastanaka uvažavajući zakonodavstvo Crne Gore, Međunarodno pravo i međunarodni ugovor koji je na snazi i sve ono što su bitni elementi toga posla nismo uspjeli natjerati izvođača da taj posao privede kraju. Imate apsurdnu situaciju da je izvođač izveo 96 % radova, da je testirao mnogo manje i da ima sredstva koja može povući, a ne povlači ih odnosno ne završava testiranja što bi bio uslov da povuče i sredstva-ocjenio je Radman i istakao da nijedan euro nije ostao neisplaćen izvođaču. Zbog toga su, u rješavanje problema uključili Vladu Crne Gore i Ambasadu Turske, kako bi izvođača privoljeli da završi posao.

-Ono što moramo je da ne dozvolimo da se ovaj posao odugovlači i da se primaknemo, a ne da dočekamo sledeću turističku sezonu raskopanih ulica i ugrožene treće turističke sezone od kada smo mi na vlasti. Znači li to da će cijeli projekat biti doveden u pitanje, vjerovatno znači! Ali bolje da pogledamo istini u oči, sagledamo činjenice, konstatujemo šta je realnost nego da dovodimo sebe i građane u zabludu. Primarni cilj ove uprave je nedopustiti da problem sledeće sezone budu raskopane ulice. Pokušaćemo ove i početkom naredne godine primarnu dionicu kolektora stavimo na funkciju kako ne bi trpilo postrojenje. Rivijera je još uvjek otvoreno pitanje i sa ovim izvođačem mi ne vidimo izlaz. Još uvjek nemamo potreban odgovor od strane izvođača koji nam garantuje da će posao završiti-zaključio je Radman.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/10/AR.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]Nije kako je planirana sprovedena racionalizacija lokalne uprave koja je zbog aktuelnih političkih i drugih okolnosti u državi odložena sa proljeća za kraj ove godine.  Kako je Radman rekao optimalan broj radnika je 130, tako da će do kraja godine oko 100 zaposlenih biti proglašeni tehnološkim viškom, a za otpremnine je opredjeljeno milion eura.

-Neće biti nikakve sječe glava kako se u javnosti to voli reći, nego će poštujući zakon ljudi biti otpremljeni, uz naknadu, što jeste bolno kako za nas koji moramo da obezbjedimo sredstva tako i za one koji idu, ali za svakoga ko vrijedno radi uvjek će biti mjesta-ocjenio je predsjednik SO.

Predsjednica opštine, Nataša Aćimović zadovoljna je urađenim, a posebno se osvrnula na projekat EPK 2021.

– To je projekat od nacionalnog značaja koji je dobio podršku Vlade, podršku predsjednika Filipa Vujanovića ali i brojne druge podrške iz regiona. Iako nismo osvojili titulu, a mogu reći da je u tom trenutku postojalo razočaranje svakog od nas s obzirom na uloženi trud i vrijeme, smatram ipak da je uspješan projekat, bio je povod  za jedinstvo. Nastojaćemo da ovaj projekat nastavimo, ne kao EPK, već kao projekat Frenemies, i da realizujemo ono što smo zacrtali u  aplikacionoj knjizi kojom smo ušli u finale. Vjerovatno će proces biti duži i teži ali nastojaćemo i vjerujemo da su ti ciljevi ostvarivi-kazala je Aćimović.

I ona je kao i Radman nezadovoljna što neke planove nisu uspjeli da realizuju ali je rekla i da to nije razlog za obeshrabrenje. Iako sve ide malo sporije nego što bi željeli  sigurna je, kako je rekla, da se Herceg Novi pomakao sa onog mjesta na kojem je bio i da ide jednim novim, lijepim i snažnim putem.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close