ДруштвоЕПККултура

PREDSJEDNICA OPŠTINE NATAŠA AĆIMOVIĆ U BRISELU: KULTURA NEĆE RIJEŠITI PROBLEME SVIJETA, ALI BEZ NJE JE NEMOGUĆE POSTATI CIVILIZOVANA ZAJEDNICA

Na konferenciji Javni dijalog za zajedničku evropsku budućnost, u organizaciji SEECOM (South East Europe Government Communication Conference) u Briselu govorila je danas i predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović, i između ostalog poručila – istina je da kultura neće riješiti sve probleme svijeta, ali bez nje je apsolutno nemoguće postati „civilizovana zajednica“ zato se trudimo da kultura dobije prioritetno mjesto u svim strateškim planovima.  Aćimović  je danas govorila u okviru teme ostvarivanja ekonomskih i društvenih vrijednosti kulture, pogotovo u vremenu evropske krize, sa akcentom na kandidaturu Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021.

-Uvijek imajući na umu da kultura jednog  društva ima kapacitet da mijenja i oblikuje društvenu strukturu, ali i potencijal da transformiše društvene odnose i uspostavlja balans između novih ideja i starih navika, naš koncept „Frenemies“ upravo objašnjava snagu i moć suprotnosti svojstvene Boki Kotorskoj i Herceg Novom. U tom i takvom ambijentu, kultura je gotovo uvijek uspijevala da razvija preduzetnički duh, učestvovala u povećavanju bruto nacionalnog dohotka, te je kao takva afirmisala određeni sistem vrijednosti  koji je danas postao dominantan, a koji je poslužio kao dobar obrazac našeg koncepta -Frenemies – izgubljeno i ponovno nađeno, kazala je Aćimović.

Danas su tokom panel diskusija govorili visoki funkcioneri iz raznih sfera u institucijama Evropske unije i država članica. Panelisti su pričali i o temama javne komunikacije u okviru Brexita i migracija, migacionoj krizi u Evropi i razvitku kulture u aktuelnom vremenu.

Cilj ove konferencije je da ponudi perspektive javne komunikacije i rješenja za određeni broj međunarodnih, nacionalnih, društvenih i ekonomskih pitanja koja utiču na region jugoistočne Evrope i kontinenta u cijelosti, saopštili su iz opštinske Press službe.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close