ДруштвоЕПККултура

PREDSJEDNIK FILIP VUJANOVIĆ NA ČELU POČASNOG ODBORA PROJEKTA”HERCEG NOVI – EVROPSKA PRIJESTONICA KULTURE 2021″

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović biće na čelu Počasnog odbora projekta “Herceg Novi – Evropska prijestonica kulture 2021. godine”, potvrđeno je danas na radnom sastanku u hercegnovskoj Opštini,  kome su osim predsjednika Vujanovića prisustvovali i  ministar kulture Pavle Goranović, predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović, potpredsjednik Dragan Janković i saradnici. Predstavnici lokalne uprave i stručnog tima projekta “Herceg Novi 2021” upoznali su goste sa detaljima kandidature, realizovanim aktivnostima i onima koje tek slijede do predaje revidovane Aplikacije u Briselu, 9. septembra.

Predsjednik Vujanović je bezrezervno podržao projekat  koji će, prema njegovim riječima imati brojne pozitivne aspekte za grad, regiju i cijelu Crnu Goru. Ministar Goranović pohvalio je tim koji radi na projektu, istakao do  je uključen u proces i zadovoljan urađenim. Goranović je ponovio da Ministarstvo kulture i Vlada  podržavaju kandidaturu Herceg Novog.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/08/03-3.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

Pozitivne aspekte kandidature u istakli su i članovi opštinskog rukovodstva i stručnog tima  posebno u svijetlu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, jer je riječ o projektu koji je ne samo kulturni, nego i projekat razvoja i transformacije kao i sociološki projekat koji će obuhvatiti ne samo Herceg Novi, već i cijelu Boku Kotorsku, ali i Prijestonicu Cetinje, Bar, Ulcinj i mnoge druge gradove-partnere u i van zemlje. Informisali su  takođe da je i prvi izvještaj Žirija Evropske komisije znak da Herceg Novi, sa ambicioznim, ali i realnim konceptom koji podupire evropske dimenzije, ima potencijal i ozbiljnu šansu da 2021. godine bude Evropska prijestonica kulture.

Učesnici sastanka su se saglasili da je Novi Sad ozbiljan protivkandidat Herceg Novom i da Žiri neće imati lak zadatak. Zajednički zaključak je da, bez obzira na rezultat, treba ostvariti saradnju sa Novim Sadom kroz projekte, povezivanje institucija kulturnog sektora i umjetnika, razmjenu znanja i iskustava.

Revidovana Aplikacija prema kojoj će odlučivati Žiri Evropske komisije biće predata u Briselu do 9. septembra. Krajem septembra naš grad posjetiće  predstavnici Žirija, a konačna odluka biće donijeta 13. oktobra.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/08/01-7.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

Sastanku su prisustvovali i: generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Aleksandar Dajković, šef Kabineta predsjednika države Dražen Miličković, šefica Kabineta ministra kulture Marija Ivanišević, sekretarka za kulturu Opštine Herceg Novi Tamara Lepetić, Glavna administratorka Dobrila Šakotić, savjetnik predsjednice za investicioni razvoj Dušan Radović, savjetnica predsjednice za turizam i kulturu  Nataša Martić, direktor projekta “Herceg Novi 2021” Aleksandar Peković, direktor komunikacija “Herceg Novi 2021” Marko Maršićević i konsultanti Darko Brlek i Nil Piterson.

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close