ДруштвоИздвојено

PREDSJEDNIK KATIĆ PONUDIO RJEŠENJE ZA ŠKOLU U IGALU

Djeca iz područnog odjeljenja škole u Igalu neće ići u Sutorinu, decidno tvrde roditelji nakon sastanka sa predsjednikom i potpredsjednikom Opštine Herceg Novi, Stevanom Katićem i Milošem Konjevićem. Predsjednik Katić ponudio konkretno rješenje – država treba da iz vlasništva Instituta “Dr Simo Milošević” isknjiži zgradu starog Dječijeg odjeljenja i preknjiži u vlasništvo Ministarstva prosvjete. Ukoliko oni to odrade, Opština će finansirati sanaciju kompletne zgrade.

Roditelji učenika područnog odjeljenja OŠ “Dašo Pavičić” u Igalu i danas su ponovili stav da prelazak djece u školu u Sutorini za njih nije opcija ni rješenje.

-Poražavajuće je da poslije 20 godina obećavanja da će se škola izgraditi, moramo da putujemo četiri kilometra u obližnje selo. Decidno odbijamo da naša djeca putuju u Sutorinu jer smatramo da postoji rješenje u Igalu, smatra Alma Avdić prenoseći stav roditelja.

Predlažemu da ostane škola u Igalu jer odlazak u Sutorinu nije funkcionalna opcija zbog prevoza i nije trajno rješenje, ističe Mitar Bulajić najavljujući da su spremni da istraju u svojim namjerama preduzimajući i najradikalnije mjere.

-Nećemo slati djecu u školu ako dođe do toga da ih moramo slati u Sutorinu, već ćemo ih dovesti u hol škole “Dašo Pavičić” pa neka se Ministarstvo prosvjete i direktor škole snalaze i pronalaze rješenja. Kako da djete od 5 i po, 6 godina putuje autobusom i kako da znamo da je sigurno, bezbjedno za povratak. Ima ih i iz Drenovika, Ratiševine kako će autobus da ide od adrese do adrese. U pitanju je njihova bezbjednost, smatra Bulajić.

Opština Herceg Novi dala je podršku roditeljima kako bi se zaštitila djeca koja pohađaju nastavu u područnom odjeljenju u Igalu, koje u tom obliku radi 25 godina, kazao je predsjednik Stevan Katić ocjenjujući neočekivanom i neprihvatljivom odluku škole o preselenju djece u Sutorinu  na samom početku nastavne godine.

-Ne vodimo računa o školi samo sada kada je u pitanju ovaj problem već smo i u prethodnom periodu zvanično se obraćali i ministru i Vladi da se pod hitno riješi ovaj problem. Pokazao sam im i dopis od 13.2. 2018. godine kada smo takođe pisali da se mora pristupiti rješavanju problema škole u Igalu. Stav Opštine i ono što sam rekao i roditeljima je da država treba da iz vlasništva Instituta “Dr Simo Milošević” isknjiži zgradu starog Dječijeg odjeljenja i preknjiži u vlasništvo Ministarstva prosvjete. Ukoliko oni to odrade, Opština će finansirati sanaciju kompletne zgrade. Mislim da je to jedna korektna ponuda za državu i za Vladu i to je jedino rješenje kako se dugoročno može obezbjediti škola u Igalu, koja je zaista potrebna s obzirom na to da je u pitanju najveća mjesna zajednica u našoj opštini. Sve ostalo mogu da budu nagađanja, manipulacije i interesi pojedinaca koji su taj prostor vidjeli za neku drugu namjenu, istakao je Katić.

Predsjednik Katić je kazao da će se obratiti zvanično i resornom ministru i direktoru škole i istaći da je Opština spremna i sada da djelimično pomogne, u saradnji sa roditeljima kojima je izrazio poštovanje koji su ličnim zalaganjem održavali prostorije područnog odjeljenja škole u Igalu.

-Spremni smo da i u prelaznoj fazi pomognemo kako bi se riješili evidentirani nedostaci, a kako bi djeca mogla da nastave da pohađaju nastavu u Igalu. To svakako ne znači da država treba da odustanje od ulaganja planiranih 30 000 eura za sanaciju škole u Sutorini. Ni ta škola nije na zavidnom nivou i treba da je renoviraju za đake iz Sutorine, a ne samo u ovom slučaju kada žele da prebace djecu iz Igala, kazao je Katić.

Predsjednik je zapitao da li bi se ovakav problem u nekoj od opština na sjeveru brže riješio ili je i ovog puta riječ o isključivo maćehinskom odnosu države prema Opštini Herceg Novi.

Problem neuslovnosti područnog odjeljenja OŠ “Dašo Pavičić” u Igalu u kojem nastavu pohađa oko 240 učenika, evidentiran je pred početak školske godine, zbog dotrajalih instalacija i ne dobijanja atesta za struju. Ministarstvo prosvjete je oformilo komisiju za procjenu ispravnosti i uslovnosti objekta koje je obišlo odjeljenje. Mišljenje još nije zvanično objavljeno. Uprava škole je vodeći računa o bezbjednosti djece u Igalu saopštila odluku da će nastava za njih biti organizovana u područnom odjeljenju u Sutorini koje se renovira.

Roditelji planiraju okupljanje danas u 17 sati ispred škole u Igalu kako bi široj javnosti iznijeli problem sa kojim se suočavaju. Oni su pozvali građane da dođu istakla Avdić.

-Ovo nije samo problem Igaljana. Djeca u školi na Toploj smještaju se u podrume zato što je objekat preopterećen, a opet zbog toga što djeca iz Igala trebaju da idu u topaljsku školu, kazala je Avdić.

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

  1. Gospodine Katiću, što se ne dogovorite Vi sa preśednikom vlade, gospodinom Markovićem, pa valjda imate komunikaciju. A opet, ne baratate situacijom u Institutu inače bi znali da je zgrada dječijeg pod hipotekom još od vremena čuvenog Dr Radojičića!
    Podrška za djecu i roditelje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close