ДруштвоИздвојеноПолитика

PREDSJEDNIK SO HERCEG NOVI, ANDRIJA RADMAN: NI ZAKON NI STATUT NISU PREDVIDJELI SITUACIJE KOJE SE DEŠAVAJU U NOVOM

Komentar o aktuelnim presudama  Upravnog suda kojima je poništena odluka o izboru Nataše Aćimović za predsjednicu Opštine kao i razrješenje Nikole Gojkovića sa te funkcije  tražili smo danas od predsjednika hercegnovske SO Andrije Radmana, a odgovor je bio -Po presudama koje je donio Upravi sud, Nataša Aćimović više nije predsjednica opštine, dok je predsjednik opštine formalno pravno Nikola Nikša Gojković.

-Po  drugi put Upravni sud poništio je dvije odluke Skupštine opštine o razrješenju predsjednika opštine Nikole Nikše Gojkovića i izboru Nataše Aćimović za predsjednicu opštine. Ranije su odluke poništene iz proceduralnih razloga, a sada je Sud ušao u meritum samih tih odluka i donio neke druge stavove –podsjetio je Radman ističući da je sada nepobitna činjenica da imamo dvije presude koje su obavezujuće i koje se ne mogu dvojako tumačiti.

-Fakat je da predsjednica opštine Nataša Aćimović više nije predsjednica, odnosno da je odluka o njenom izboru poništena i da je predsjednik opštine formalno pravno Nikola Nikša Gojković. U roku od 30 dana moramo da zakažemo sjednicu, konstatujemo ovo što je sud presudio i odredimo se oko daljih aktivnosti, kazao je Radman.

Na naše pitanje da li Nikola Nikša Gojković moze biti predsjednik,  s obzirom na činjenicu da je odbornik u gradskoj SO, Radman je odgovorio da situacije koje se u Herceg Novom dešavaju ni Zakon ni Statut nisu predvidjeli.

-Ono što je jasno, onog momenta kada stupi na dužnost predsjednika opštine, njemu po sili zakona prestaje mandat odbornika. Tu se radi o konstatacijama skupštine, one ne moraju biti verifikovane, objasnio je Radman.

Kolegijum koji je bio za danas zakazan odložen je zbog poslednjih okolnosti i donijetih presuda Upravnog suda, naveo je Radman i dodao da će biti održan u utorak 24.janara.

-U zadnjih nekoliko dana stigle su dvije presude Upravnog suda kojem se poništavaju dvije odluke Skupštine opštine Herceg Novi, o izboru predsjednice opštine i razrješenju predsjednika opštine Nikole Nikše Gojkovića. Cijeneći te okolnosti i da po tim presudama Skupština opštine ima određene obaveze smatrao sam svrsishodno da kolegijum koji je za danas zakazan odložim dok nadležne službe, koje su pripremale Odluke, bile predlagači i učestvovale u odgovoru na tužbu i sudskom postupku.  Mislim da ćemo na kolegijumu koji je zakazan za utorak u 8.30 definisati tačan datum vanredne sjednice  o skraćenju mandata. Po Zakonu i Statutu , sjednicu povodom inicijative za skraćenje mandata, treba da sazovem u roku od 15 dana, kazao je Radman.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close