ИздвојеноПолитика

PREDSJEDNIK SO HERCEG NOVI DR MILOŠ BIGOVIĆ: ZAJEDNIČKI KA DINAMIČNOM I EFIKASNOM RAZVOJU GRADA

Početak nove godine prilika je da se sumiraju rezultati u mnogim ustanovama. Za grad su najvažniji rezultati opštinske Skupštine, pa je sa predsjednikom tog zakonodavnog organa, Milošem Bigovićem, za emisiju “Aktuelnosti”, razgovarao urednik Miraš Martinović.
– Mogu da kažem da sam izuzetno zadovoljan dosadašnjim radom Skupštine opštine Herceg Novi i vjerujem da su građani u ovom sazivu vidjeli da odbornici sadržajno i kavlitetno rade, Razmjenjuju stavove po raznim pitanjima, a vjeruem i da su građani prateći direktne prenose skupštinskih sjednica preko talasa Radio – Herceg Novog, imali priliku da čuju da je u Skupštini vođen konstruktivan dijalog. Trudili smo se da odbornici iz vlasti i opozicije, na najbolji način dogovore sve što su potrebe građana, i te da to pretočimo u Odluke koje smo usvojili u prethodnom polugodišnjem periodu. Nastavićemo u ovoj godinu da držimo nivo konstruktivne rasprave i civilizovanog dijaloga, koji dolikuje Novljanima.
Vaš komentar, iz ugla predsjednika Skupštine, kada je u pitanju budžet i rebalans koji je uslijedio?Mogu da kažem da to nije iznenađenje, kompletna ekonomija u Herceg Novom, Crnoj Gori, i regionu, nalazi se u fazi stagnacije. U takvim okolnostima ni Herceg Novi ne može da učini više, u odnosu na ono što su makroekonomska kretanja u regionu. Očekivano je smanjivanje i prihoda i izdataka. No, da ne budem pesmista, Herceg Novi ima puno razvojnih resursa, što će pomoći da ekonomija krene uzlaznom putanjom. Do trenutka dok ne steknemo odgovarajuću ekonomsku ravnotežu na lokalnom niovu, trend blagog smanjenja javnih izdataka je primjeren. Nijesmo htjeli da usvajamo budžet koji će biti promotivnog karaktera i neće biti realan. Trudili smo se da usvojimo realan budžet, budžet koji održava ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo, zato su pojedine stavke smanjene, ne zbog toga što smo to željeli, niti zbog što smo imali namjeru da bilo koga zakinemo, imali smo odgovoran odnos, da teret kompletne ekonomske situacije ravnomjerno podijelimo svi, a da nađemo balans da budžetom ne kočimo razvoj grada. Slušajući i konstruktivne kritike od strane opozicije, tokom same rasprave o usvajanju budžeta. Moguće je da je došlo do određenih propusta, da je manji dio sredstava izdvojen za izradu Prostornog urbanističkog plana i prateće dokumentacije. Ali mi svaki trenutak možemo, kao Skupština, da uvećamo određene stavke, i tako pomognemo izvršnoj vlasti za brži i dinamičniji razvoj grada. Mogu odgovorno da tvrdim, u ime Skupštine opštine, a pred građanima Herceg Novog, da Skupština neće biti kočničar budućeg razvoja. Ukoliko se iskaže potreba za bilo kakvim korekcijama, mi ćemo u najkraćem roku izvršiti rebalans i omogućiti svaki razvojni projekat i njegovu relizaciju. Bićemo servis maksimalno posvećen i ažuran u implementaciji svih razvojnih projekata.

Pored odluke o budžetu, koje bi još važne odluku istakli, koje je Skupština usvojila u posljednjih pola godine?

Imajući u vidu činjenicu da kao predsjednik potpisujem sva akta koja izađu iz Skupštine, ne bih se usudio da kažem da je neka manje važna u odnosu na bilo koju drugu odluku. Sve odluke koje je Skupšta usvojila jednako su važe i usmjerene ka kvalitetu života građana Herceg Novog. Iskoristio bih priliku da pozovem građane Herceg Novog da se kreativnije uključe u rad Skupštine, da budu incijatori donošenja izmjena postojećih odluka, jer sve odluke koje usvoji Skupština, tiču se prosperiteta Herceg Novog. Koristim priliku da pozovem građane da inciraju, daju predloge, sugestije, izmjene postojećih, i inciranje novih odluka. Ima prostora za angažman te vrste, odbornici nijesu ti koji sami mogu da vide sve probleme, zato su potrebni građani koji će odbornicima, koje su izabrali, sugerisati šta je potrebno izmijeniti, šta uraditi.

Može li se govoriti o punoj otvorenosti lokalne uprave prema građanima?

Apsolutna otvorenost, a ukoliko postoji intresovanje javnosti još većom otvorenošu rada Skupštine, spreman sam neku od skupštinskih sjednica, ukoliko se ukaže javni interes, organizujemo uz Dvorani “Park”, uz prisustvo građana, u skladu sa skupštinskim poslovnikom. Neka građani predlože sve što smatraju korisnim, spreman sam da potvrdim, da su svi odbornici, i oni na vlasti i oni u opoziciji, maksimalno spremni da saslušaju sve predloge, kako bi na najbolji način saznali potrebe građana i zajedniki iznašli najoptimalnija i za sve najkorisnija rješenja.

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog uradila je prošle godine starteški document – Prostorno utrbanistički plan Herceg Novog. U kojoj je sada fazi taj dokument?

To je izuzetno važan document. Urađen je nacrt, slijedi javna rasprava, a po završetku javne rasprave, sa pristiglim primjedbama, a biće ih, nadam se, očekujem da će se građani uključiti i ukazati na ono što je važno, što treba izmijeniti u Prostorno urbanističkom planu, poslije čega Nacrt dobija formu predloga, nakon čega će Skupština, u najkraćem mogućem roku, pristupiti usvajanju ovog dokumenta, koji će definisati buduće strateške pravce razvoja Herceg Novog.

Šta je važno što je lokalna vlast učinila u posljednjih šest mjeseci prošle godine, koliko vrši vlast?

Mogu da kažem da je lokalna samouprava u periodu koji pominjete radila odgovorno, stručno i naporno. Kao ni kod izdvajanja posebno važnih odluka, ni u ovom slučaju se ne bih usudio da kažem, šta je važnije u odnosu na ono drugo, sve je jednako važno, sve što smo radili, radili smo odgovrno, u korist građana. Teško je reći da li je važnije ono što je uradio Vodovod ili Čistoća ili neki od Sekretarijata. Koliko pomaka ima u samom Vodovodu, treba prije svega istaći aktivnosti vezane za priključenje i naplatu nelegalnih potrošača, gdje svakodnevno stiži pozitivni izvještaji. U Komunalno stambenom preduzeću stanje se unapređuje svakodnevno. Ovom prilikom želim da iskažem da, direktori javnih preduzeća, sekretari Sekretarijata, kabinet, predsjednik opštine njegovi saradnici, a iz ugla odbornika koji kontrolišu izvršnu vlast, posvećeno i odgovorno daju svoj doprinos razvoju Herceg Novog i njegovih građana.

Koliko je opozicija bila konstruktivna u skupštinskom radu?

Izuzetno konstruktivna. Izuzetno sam zadovoljan saradnjom sa kolegama iz opozicije, bez izuzetka, sa svima. Imali smo veoma konstruktivnu, profesionalnu i plodotvornu saradnju, a očekujem da će tako biti i u ovoj godini.

U godini koja je za nama imali ste plodnu sardanju sa gradovima u regionu?

I ta saradnja je izuzetno dobra. Nas kao lokalnu upravu nije sramota da kažemo da smo spremni da učimo od drugih. Uusvajamo iskustva i znanja drugih lokalnih uprava, ne samo okruženju već i šire. Imali plodotvorenu i konstruktivnu saradnju, ne samo sa našim bliskim gradovima, mislim na Kotor, Tivat i Trebinje, već na regionalnim prostorima. U svakom slučaju, spremnost naše lokalne uprave je da prihvati i primijeni pozitvnu praksu susjednih lokalnih uprava i gradova iz regiona. Organizovali niz sastanaka sa predstavnicima opštine Trebinje, u namjeri da iznađemo rješenje da se ukloni naplatna rampa sa putnog pravca Meljine – Petijevići. Postoji spremnost, bilo je i kontakata s investitorom nosiocem koncesije, I, vjerujem, da će i to, na zadovoljstvo građana Trebinja i Herceg Novog, biti riješeno.

Koliko ste se u radu Skupštine držali plana koji je usvojen od strane prethodne vlasti, ima li nešto što je u prošloj godini trebalo završiti, a nije, pa je ostalo kao prioriteno za početak ove godine?

Plan rada za prošlu godinu, u formalno pavnom smislu nije bio usvojen, bio je u nekoj formi nacrta koji je utvrdila prethodna vlast. Mi smo se držali toga plana, uz izmjene, koje smo smatrali da su potrebne. Nijesmo uradili izmjene opštinskog Statuta i Poslovnika o radu Skupštine. Vlada i Skupština Crne Gore, ubrzo treba da usvoje novi zakon o lokalnoj samoupravi, koji uvodi suštinske izmjene u radu lokalnih samouprava, da ne bismo isti posao radili dva puta, odlučili smo da to odgodimo za jedan od kvartala ove godine, nakon što Skupština Crne Gore usvoji zakon, onda ćemo i mi, u skladu sa tim, donijeti novi Statut i Poslovnik.

Rad Skupštine u ovoj godini i strateški pravci kojima ćete se kretati.

Mi smo za 2018. godinu usvojili plan i program rada. Radi se o živom dokumentu koji će trpjeti odgovarajuće izmjene, zavisno i od inicijativa odbornika i odborničkih klubova, incijativa građana, i izvršne vlasti. Ukoliko takvih incijativa ne bude, držaćemo se usvojenog plana i programa za koji smatramo da je kvalitetan i kojeg smo konsenzusom usvojili u Skupštini. Tim planom i programom smo ispunili našu razvojnu i zakonsku obavezu.
Ali smo isto tako spremni da modifikujemo dokument i da se prilagodimo svim budućim izazovima. Ono što mogu da kažem – jeste da ćemo, kao Skupština, maksimalno insistirati na usvajanju Prostorno urbanističkog plana, detaljnih urbanističkih planova i utvrđivanju svih pretpostavki koje su važne da bi se grad u investicionom smislu razvijao.
Imam puno kontakata sa investitorima koji dolaze u Opštinu, ima puno interesovanja, ali ono što je uistinu velika prepreka, jeste prostono planska dokumentacija, koja usporava kompletan razvoj sektora preduzetništva i sektora građevinarstva. Apelovao bih da zajednički damo doprinos da se prostorno planska dokumentacija brže i efikasnije usvoji, kako bismo omogućili da se investicioni ciklus u našem gradu brže, dinamičnije i efikasnije sprovede u narednom periodu. To je prioritet za budući period.

I jedno pitanje, koje ide uz sva ova, jeste funkcionisanje koalicije na vlasti koju čini pet konstituenata. Kako ste zadovoljni međusobnom saradnjom, kadrovskim rješenjima, da li je tu sve  zaokruženo? Ima li nešto što još čeka rješenje?

U principu sam izuzetno zadovoljan, iz prostog razloga što svi konstituenti vlasti iskazuju potreban nivo odgovornosti, nema iracionalnih zahtjeva, ni potreba. Svi smo svjesni činjenice da zajedno moramo biti posvećeni razvoju grada. Što se tiče samih kadrovskih rješenja, nisam siguran da su ova i definitvna, iz prostog razloga što je tržite rada slobodno tržište, pa uvijek od dobrog ima bolji kadar. Tako i treba, da bi postojeći kadrovi bili spremni i motivisani da još bolje i spremnije rade. Nema nezamjenjljivog kadra, čega moraju da budu svjesni svi, te da oni kadrovi koji ne ispunjavaju očekivanja građana, neće dobiti podršku koalicije. Kada je u pitanju postojeća struktura – mogu da kažem da se radi o stručnim i kompetentnim ljudima, a da li može bolje i stručnije – može. Da li doprinos direktora i sekretara može biti efikasniji, naravno – može. U svakodnevnoj smo komunikaciji, ne bježimo od kvalitetnih kadrova i drugačijih rješenja. Spremni smo da prihvatimo svako kvalitetno kadrovsko rješenje, a svi smo usmjereni ka zajedničkom cilju – progresivnom, dinamičnom i efikasnom razvoju Herceg Novog.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close