Друштво

PREDSTAVNICI MINISTARSTVA ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA POSJETILI OŠ „ILIJA KIŠIĆ“

Službenici Ministarstva za ljudska i manjinska prava u Crnoj Gori, gospodin Sokolj Beganaj, samostalni savjetnik, i Ramiz Šahman, takođe savjetnik, posjetili su OŠ ,,Ilija Kišić“. Cilj posjete je da se djeca romske i egipćanske populacije edukuju o važnosti obrazovanja, kao i o problemima koje mogu da prouzrokuju ranije ugovoreni brakovi i rano napuštanje škole.

Predavanju su prisustvovali učenici koji pohađaju osnovne škole ,,Ilija Kišić“ i „Orjenski bataljon“ sa roditeljima, Snežana Mirković, direktorica škole, Vjera Niković, pedagoškinja i Aleksandra Gajić, profesorica engleskog jezika, a rukovodilac Đačkog parlamenta u OŠ,,Ilija Kišić“.

Snežana Mirković, direktorica škole govorila je o značaju obrazovanja svakog mladog čovjeka bez izuzetka. Obrazovanju kao stepenici za neki ljepši svijet. Osvrnula se i na položaj Roma u školi u kojoj je ona rukovodilac, a koju pohađaju 23 učenika romske populacije. Istakla je da su učenici u potpunosti uključeni u svakodnevni život i rad škole, kao i u nastavne i vannastavne aktivnosti. Direktorica je dodala i to da je uvođenjem socijalne inkluzije u školama, znatno poboljšan  učenički odnos prema školi i nastavi, uopšte. Prvo se misli na redovnost pohađanja, a samim tim i odnos prema nastavnom procesu.

Sokolj Beganaj, savjetnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, govorio je o značaju obrazovanja Roma i Egipćana i istakao da ih samo obrazovanje može povesti u jedan ljepši i sigurniji svijet. Takođe, govorio je o posledicama prijevremenog stupanja u bračnu zajednicu, a samim tim i napuštanja škole. Prisutne je upoznao sa naporima koje država Crna Gora čini kako bi se pripadnici romske i egipćanske populacije motivisali za školovanje, ne samo za osnovno i obavezno, već i za srednju školu i fakultet.

Ramiz Šahman, savjetnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, osvrnuo se na obrazovanje kao važnu osobinu za samopouzdanje i budućnost. Naveo je niz primjera koji bi mogli biti podsticajni za učenike romske i egipćanske populacije.

Za sve učenike i njihove roditelje, koji su prisustvovali predavanju, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava obezbjedilo je zakusku na kraju druženja.

Foto: ošilijakisic

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close