Друштво

ПРЕПОРУКЕ ИЈЗ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНАВИРУСА

Детерџенти за суђе или за веш, као и шампони за косу сви су врло ефикасни као средства за чишћење површина, чиме се елиминише значајан проценат микроорганизама рекла је за Побједу др Ивана Јоксимовић из Института за јавно здравље Црне Горе.

Вирус може да преживи на површинама различитих материјала најмање 2-3 дана, казала је она и упозорила да би све површине потенцијално контаминиране вирусом KОВИД-19 требало да се перу и дезинфикују.

Истраживањем је, подсјећа она, показано да се сродни вируси (САРС, МЕРС ХЦоВ) вирусу САРС-ЦоВ-2 могу задржати на површинама као што су метал, стакло, пластика до девет дана, али се могу ефикасно инактивисати дезинфекцијом ових површина са 62-71% етанолом, доместосом, варикином (0,5%:50), 0,5% водоник пероксидом или 0,1% натријумхлоритом у току минута.

-Други биоцидни агенси, као што је 0,05-0,2% бензалконијумхлорид или 0,02% хлор-хексидиндиглуконат су мање ефикасн – рекла је она.

Како је прецизирала, дезинфекциона средства и радне концентрације њихових активних супстанци које су ефикасне против корона вируса су натријум-хипохлорит (0,05 0,5%), етил алкохол (70%) глутаралдехид (2%), водоник пероксид (0,5%), бензалконијум хлорид (0,05%), хлороксиленол (0,12%), јод у јодфору (50 ппм), изопропанол (50%), повидон-јод (1% јод), натријумхлорит (0,23%).

-Поред ових средстава за дезинфекцију у домаћинству се могу користити и средства која су иначе у употреби у домаћинству. Најефикаснији производи су 70% етанол прави се од 67g (73ml) 96% етанола + 33g (27ml) прокуване и охлађене воде или дестиловане воде. Вода мора бити хладна, јер у супротном ће при мијешању испарити етанол и добијамо нижу концентрацију која неће остварити ефекат дезинфекције. Корона вирус се уништава у року од минут, објаснила је она.

Нагласила је да ракија није средство за дезинфекцију површина и руку, јер садржи 40-50% алкохола.

-Та концентрација неће довести до убијања вируса, рекла је Јоксимовић.

Истакла је и да је корисно натријум-хипохлорит NaOCl (доместос, варикина) помијешати 1:50, односно 1ml Na -хипохлорита са 50 ml воде или према упутству на амбалажи (20 ml доместоса или варикине + 980 mL воде).

-Врло је ефикасан за дезинфекцију површина, а доказано је од Европског центра за контролу и превенцију болести (ECDC) да је већ у концентрацији од 0,1% ефикасан у уништавању вируса KОВИД-19.Корона вирус се уништава у року од пет минута”, прецизирала је докторица.

Треба бити опрезан, каже она, при изради ове мјешавине, јер због испарљивости натријум-хипохлорит нагриза дисајне путеве.

-Треба користити хладну воду како би се смањило испаравање. Раствор се прави свјеж и као такав користи (једном дневно). За дезинфекцију ходника, степеништа и слично, доза се мора повећати за 50%: 30 ml варикине или доместоса помијешати са 980 ml (око 1l) воде. Прије кориштења раствор се мора добро промијешати. 0,5% водоник пероксид – направити од 3% водоник-пероксида: 20 ml 3% водоник-пероксида и помијешати са 80 мЛ прокуване и охлађене воде или бочицу од 100 ml 3% водоник-пероксида и разблажити са водом (прокуване и охлађене) до 0,5l. Овај раствор може и за дезинфекцију руку и површина”, истакла је она.

Бензалконијум-хлорид (Асепсол) раствор 0,1% се, како додаје, добија растварањем 20ml асепсола у 980 ml воде.

-Ова концентрација се користи за дезинфекцију руку и порвшина. Ефикасан је за дезинфекцију, али најслабији од свих претходно наведених за уништавање корона вируса”, каже Јоксимовић.

Поновила је да је одржавање хигијене у кући од велике важности, поручујући грађанима да када се враћају у кућу треба водити рачуна да врата с унутрашње стране затворите лактом, или као и до сада, али да одмах пребришу кваку дезинфинцијенсом. Практикујте да обућу изујете испред улазних врата, испрскате алкохолом или другим течним дезинфекционим средством, прије него одложите у одговарајуће мјесто у кући нпр. тераси. Затим одмах перите руке сапуном и водом минимум 20 секунди – поручила је она.

Одјећа која је ношена, додаје Јоксимовић, треба да се рашири на тераси да се добро провјетри, минимум пола сата.

-Препоручује се излагање пари, на примјер, пегла на пару или парочистач. Исти поступак понављајте сваки пут када уђете у кућу – истакла је она.

Подсјетила је да у продавницама треба поштовати препоруке и држати одстојање, а намирнице које се донесу кући треба спустити у кесама на под предсобља, поновити читав поступак дезинфекције, а затим храну, воће и поврће извадите из кеса, сложити, а те кесе баците.

-Од велике важности је да се дезинфикују све кваке у становима и кућама, посебно оне од улазних врата. Водите рачуна о хигијени. Дезинфикујте често и столове, радне површине у кухињи, усисавајте и рибајте подове – поручила је она.

фото: телеграф.рс

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close