Култура

PRESS: HERCEG NOVI PROTEKLOG VIKENDA U ZNAKU DUVAČKIH ORKESTARA

Tokom protekla tri dana Herceg Novi je bio grad duvačkih orkestara – održan je koncert povodom 100 godina Mjesne muzike Đenović, nastup orkestra iz njemačkog grada Incela, a u okviru Međunarodnog susreta duvačkih i mažoret ansambala veliki koncert na Trgu Nikole Đurkovića, defile na Škveru i koncert „Ima jedan grad na moru“ u Dvorani Park. Programi ovog vikenda istakli su značaj duvačkih orkestara i mažoretki za Praznik mimoze, čiji su dio od njegovog osnivanja prije 50. godina.

Koncertom „Ima jedan grad na moru“ sinoć je okončan prvi Međunarodni susret duvačkih i mažoret ansambala. Nastupili su Mesna godba Novo Mesto iz Slovenije, duvački orkestar Srednje muzičke škole iz Tivta i Gradska muzika Herceg Novi.

„Svi događaji ovog vikenda naišli su na snažnu podršku Opštine Herceg Novi. Podrška se ogleda u konstantnoj, usuđujem se reći, nikada boljoj saradnji i pomoći našim duvačkim orkestrima i mažoretkama. Ta pružena ruka govori da lokalna vlast cijeni značaj orkestara u očuvanju tradicije i održavanju brojnih manifestacija“, kazala je savjetnica Predsjednika Opštine Tamara Vujović pozdravljajući prisutne.

Ona se zahvalila svim muzičarima koji su tokom vikenda nastupima u Herceg Novom uveselili građane i goste, ističući  da ovakvi susreti razvijaju trajna prijateljstva i produbljuju saradnju.

Susret ansambala nosi naziv „Ima jedan grad na moru“ po čuvenoj pjesmi sastava Bokelji, podsjetio je jedan od osnivača tog sastava, profesor Lazar Seferović. Izgovorio je pjesmu za koju je tekst napisao njegov brat Duško, a kasnije su je zajedno zasvirala tri orkestra, a pubika zapjevala u jedan glas.

Prvi Međunarodni susret duvačkih i mažoret ansambala okupio je preko 350 učesnika iz regiona i Evrope. Kroz Herceg Novi su prodefilovali ansambli iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Njemačke i Crne Gore i zajednički nastupili u centru grada.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close