Култура

PRESS: „INOVATIVNI FINSKI DIZAJN“ U HERCEG NOVOM – PRIBLIŽAVANJE FINSKE I CRNE GORE

Među prijateljske zemlje koje je ugostio 50. Praznik mimoze upisala se i Finska, izložbom „Inovativni finski dizajn“ koju je sinoć u foajeu Dvorane Park otvorio finski ambasador Perti Ikonen.

Finska i Crna Gora se približavaju, poručio je ambasador Ikonen otvarajući izložbu koja je prvi put u Crnoj Gori.

Kako je Crna Gora u procesu pristupanja Evropskoj uniji, evidentno je da smo svakog dana sve bliži jedni drugima, rekao je Ikonen, dodajući da su konekcije između sjevera i juga sve bolje pa ćemo, pored ljetnje linije od Helsinkija do Podgorice, od 01. aprila imati i direktan let Helsinki-Tivat.

On se zahvalio Herceg Novom na prilici da učestvuju u Prazniku mimoze i objasnio da ovom izložbom žele da pokažu da Evropa i dalje ima dosta toga da pokaže u oblasti dizajna i inovacija. Od deset najinovativnijih zemalja svijeta osam je iz Evrope, a Finska je jedna od njih.

„Ko god posjeduje mobilni telefon takođe posjeduje i finski patent u tom telefonu, što znači da svi na svijetu koristimo nešto što je dio Finske“, kazao je Ikonen.

Herceg Novi ovom izložbom otvara vrata još boljoj saradnji sa Finskom, poručio je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić. Od prijatelja iz Finske možemo i nadamo se naučiti mnogo, a Herceg Novi će uvijek rado biti domaćin ovakvih i sličnih manifestacija, dodao je Katić i zahvalio se Ambasadi Finske.

„Kreativna dizajnerska rješenja, od komunikacionih i informacionih tehnologija, brodogradnje i namještaja, do medicinske elektronike i zdravstvene zaštite, primjeri su ne samo estetskog sklada i minimalizma, već, u određenoj ravni, predstavljaju misao i ideju o napretku – sa potkovanim fokusom, konciznošću i vizijom. Tim principom se vodi i naša lokalna samouprava, kako bi buduće generacije naslijedile prave vrijednosti, one koje ostaju kao prepoznatljiv pečat zajednice u kojoj rade i stvaraju“, kazao je Katić.

Otvaranju je prisustvovao i počasni konzul Finske Mihailo Pavićević.

Kroz deset panela, izložba upoznaje posmatrača sa autentičnim i inovativnim rješenjima koji su veoma bitan element uspjeha finskih kompanija i razvoja finskog društva uopšte. Prikazuje dizajn različitih proizvoda, od brodova do mašina i alata, a sva rješenja se vode istim principom – jednostavno  korišćenje i dobar izgled.

Postavku koja je pripremljena u saradnji Ambasade Finske za Crnu Goru i  Javne ustanove kulture „Herceg Fest“ možete pogledati do 04. aprila.

FOTO: ZVEZDANA KUJOVIĆ

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close