ДруштвоИздвојено

PRESS: NAJBOLJI REZULTATI U POSLEDNJIH PET GODINA: REBALANSOM PLANIRANO OSTVARENJE BUDŽETA OPŠTINE OD 92 ODSTO

Predlogom rebalansa budžeta Opštine Herceg Novi za 2019. godinu određena je realizacija prihoda u visini 92% u odnosu na planirano, što je najbolji indeks ostvarenja u poslednjih pet godina.

Predlog odluke o uravnoteženju ovogodišnjeg budžeta naći će se na dnevnom redu 11. redovne sjednice Skupštine opštine Herceg Novi koja je zakazana za 23. decembar. U Predlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Herceg Novi za 2019. godinu stoji da prihodi iznose 92% planiranih, odnosno predviđeni su ukupni prihodi u iznosu 16.407.800,00 eura.

„Ovo je najbolje ostvarenje opštinskog budžeta u odnosu na ono što je planirano na početku budžetske godine, ako uporedimo podatke za period od 2015. godine na ovamo. Osim toga, index ostvarenja kapitalnog budžeta je 54% što je takođe najbolja realizacija za poslednjih pet godina“, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

On ističe da su sredstva iz kapitalnog budžeta utrošena na projekte koji za cilj imaju unapređenje kvaliteta života građana Herceg Novog. Za rekonstrukciju i sanaciju lokalne putne mreže opredijeljeno je 400.000 eura, za ulaganja u kanalizacionu infrastrukturu 420.000 eura, oko milion za projekte javne rasvjete, za međunarodne projekte 440.000 eura, a za adaptaciju objekata od posebnog značaja za grad kapitalnim budžetom je određeno 110.000 eura.

Katić napominje da je značajno umanjenje prihoda planirano po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koje sada iznosi 2,2 miliona eura, od prvobitno planiranih 3,1 miliona eura predviđenih budžetom za 2019. godinu, što predsjednik Katić objašnjava izmjenom zakonske regulative u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata. Suprotno tome, indeks realizacije prihoda po osnovu opštinskih poreza iznosi 108%, odnosno postoji uvećanje za 500.000 eura.

Do manjeg smanjenja došlo je kod poreza na dohodak fizičkih lica i prihoda od međunarodnih fondova za projekte lokalne samouprave, jer refundacija tih sredstava ide veoma sporo. Većina ostalih planiranih prihoda ostala je na nivou planiranih.

U Predlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Herceg Novi za 2019. godinu došlo je do izmjene u strukturi planiranih rashoda u odnosu na ranije planirane. Na povećanje rashoda značajno su uticale dvije stvari – povećan broj izvršilaca tokom turističke sezone i sudsko poravnanje kojim je Opština Herceg Novi morala da uplati u sudski depozit od milion eura kako bi se okončao sudski spor sa firmom „Novalume“ iz Danske.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close