ДруштвоИздвојено

PRESS: ODRŽANA JAVNA TRIBINA O LEGALIZACIJI BESPRAVNO SAGRAĐENIH OBJEKATA

Javna tribina na temu “Legalizacija bespravno sagrađenih objekata” održana je danas u Velikoj sali Skupštine opštine Herceg Novi, organizovana na inicijativu Asocijacije za demokratski prosperitet – Zid, u okviru projekta “Jačanje prava pristupa građanima pogođenim spornim politikama stanovanja i socijalno neosjetljiva privatizacija”, koji sprovode od početka ove godine.

Pored predstavnika ADP – Zid, proceduru legalizacije su zainteresovanoj javnosti predstavili sekretarka za prostorno planiranje i izgradnju Opštine Herceg Novi Marina Sekulić, kao i službenici Sekretarijata Dalibor Krnić i Božo Bećir.

Kako je kazao Andrej Milović iz ADP – Zid, danas je građanima predstavljena zakonska procedura kroz pratkične primjere kako bi dobili konkretne odgovore.

-Cijeli ovaj proces svakako stvara velike nedoumice i neznanje kod građana. Kao što smo vidjeli, građani su dominantno pitali za situacije u kolektivnim stanovanjima. U velikom problemu će biti građani koji imaju nelegalno sagrađene stanove u objektima kolektivng stanovanja, kazao je Milović, ukazujuću na potrebnu podršku vlasnika legalno sagrađenih stanova za koje je izdata građevinska dozvola. Takođe je ukazao na problem legalizacije nelegalnih objekata kolektivnog stanovanja, gdje samo pojedini vlasnici posebnih dijelova objekta podnesu zahtjeve za legalizaciju, a kasnije su u obavezi da dostave revidovani projekat za cijeli objekat, što iziskuje značajne troškove koje nemaju sa kim da podjele.

Novljani, ali i stranci, osvrnuli su se i na komunikaciju i saradnju opštinskih službi i katastra.

-To nije slučaj samo u Herceg Novom. Najviše žalbi imamo na ovjere elaborata. To ne bi trebalo da predstavlja problem, jer ovjera takvih dokumenata predstavlja postupak od udaranja pečata, a imamo slučajeve da građani čekaju i po mjesec dana, rekao je Milović.

On je informisao zainteresovane građane da je ortofoto snimak za primorje urađen još u drugoj polovini okotobra i početkom novmbra prošle godine. Planirano je još jedno snimanje, iz drugo ugla, kako bi u konačnom bio napravljen trodimenzionalan model terena.

Projekat “Jačanje prava pristupa građanima pogođenim spornim politikima stanovanja i socijalno neosjetljiva privatizacija” finansira Evropska unija, posredstrvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, kroz evropski instrument za demokratiju i ljudska prava i Program podrške za Crnu Goru.

 

                                                                                                               

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close