ДруштвоИздвојено

PRESS: PRIJEM U OPŠTINI ZA PORODICE BORACA POGINULIH U RATU 90-TIH

Tradicionalni prijem za porodice boraca poginulih u ratu devedesetih godina upriličen je danas u Opštini Herceg Novi. Članove porodica ugostili su predsjednik Opštine Stevan Katić i potpredsjednici Danijela Đurović i Miloš Konjević.

Kako je predsjednik Katić kazao, država nikada ne smije zaboraviti pale borce i sve što su uradili za državu, jer su na nečiji poziv u to vrijeme i otišli da brane otadžbinu.

-Dugujemo im veliku zahvalnost za sve što su uradili, prije svega za sve nas kao građane Herceg Novog, jer su se odužili državi u tom trenutku i svemu onome što je bio poziv države da budu u odbrani u ratu koji se desio na našim prostorima, kazao je Katić.

Naglasio je i da bi ovo obilježavanje trebalo da ostane tradicija, “da ih se sjetimo, ne samo mi, već i svi oni koji budu došli nakon nakon nas na ovim mjestima, da se ovo sjećanje u okviru Dana Opštine Herceg Novi 28. oktobra nikada ne prekine i ne zaboravi, jer je to obaveza onih prije nas, nas i onih koji na našim mjestima budu i ubuduće”.

-Obaveza i dužnost svih nas je da se njima odužimo na dostojanstven način podizanjem spomen obilježja. Pokretali smo nekoliko inicijativa ponovo, preko našeg Sekretarijata za kulturu i obrazovanje. Svi znate da nam je potrebna saglasnost od nadležnih državnih organa. Nadam se da će ta saglasnost konačno i stići i da se našim palim borcima odužimo na dostojanstven način, poručio je Katić.

Predsjednik Udruženja boraca rata devedesetih Đorđije Radović uputio je lokalnoj upravi riječi zahvalnosti što 25. godinu organizuje ovaj prijem i pruža podršku porodicama poginulih, ali i zbog istrajnosti u namjeri da se naši sugrađani – pali borci, nikada ne zaborave.

-Ohabruju riječi predsjednika da ovo treba da ostane tradicija. Prošle godine sam zamolio da prekinemo ovaj oblik manifestacije, iz razloga što je prošlo dosta godina od tih događaja… Međutim, kada sam dobio poziv iz Kabineta predsjednika, automatski sam prihvatio da budem saradnik, ne želeći da urušim pozitivnu i lijepu ideju. Čestitke njima što su našli prostora da u okviru obilježavanja Dana grada, obilježimo i ovaj događaj, naglasio je Radović.

Kako je kazao, naši pali borci su najsvetije poklonili državi, dali su svoje živote.

-Vama (porodicama) na veliku čast je što ste imali takve mlade ljude, na veliku tugu i žalost zbog rana koje se za života nikada ne mogu zaliječiti. Na našu veliku žalost kao saborcima što izgubismo takve drugove, a na veliki ponos što su bili naši saborci, zaključio je Radović, uz napomenu da nije siguran da li će sledeća generacija obilježavati ovaj događaj, što je razlog više za postojanje spomen obiježja.

Članovima porodica uručene su simbolične novčane pomoći, a Radović je podsjetio i da Udruženje boraca rata devedesetih ima određenu lokaciju, idejni projekat i sve elemente do realizacije spomen parka – na Savini, gdje su i spomen obilježja iz drugog svjetskog rata.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close