ДруштвоЕкономија

PRESS PROMOCIJA KNJIGE “EKONOMSKI BIOGRAFSKI LEKSIKON: KALENDAR EKONOMSKIH VELIKANA” AUTORA DR MILANA MILANOVIĆA

Promocija knjige “Ekonomski biografski vremeplov : kalendar ekonomskih velikana”, autora prof. dr Milana R. Milanovića,  jedinstvene publikacije u oblasti ekonomske literature na našim prostorima, u kojoj  je 365 biografija poznatih srpskih i jugoslovenskih i /ili svjetskih ekonomista i ekonomskih praktičara, organizovana je u hercegnovskoj Gradskoj biblioteci.

Zanimljivo koncipirana knjiga  prema riječima novinarke Vitke Vujnović zaista jeste  vremeplov, u koji su kako definiše autor, smješteni  ishodi plovidbe kroz prohujala vremena.

-Ta plovidba iznedrila je biografije i onih koji su u  svijet kretali iz Herceg Novog iz Boke i Crne Gore. Pripremajući ovu  kao i sve ranije objavljene knjige, profesor Milanović čuva zavičajne staze i puteve, tradiciju i  sadašnjost zavičajnih novskih, bokeljskih, hercegovačkih i crnogorskih ali i jugoslovenskih, evropskih i svjetskih prostora na kojima su njegovi junaci bilježili značajne uspjehe, sve u skladu sa njegovom  mišlju –  čuvajmo ono što nas je sačuvalo!

Milanović je govorio  o vremenskom i prostornom obuhvatu knjige- vremeplova i istakao da je on „bezobalan“.

-Što se tiče vremenskog obuhvata, ovaj vremeplov nije omeđen bilo kojimistorijskim datumima, što znači da obuhvata ukupan dasadašnji razvoj ekonomske misli – iz različitih epoha, sve do vremena njegove pripreme. Ovdje je jedino vremensko ograničenje to što je, kao početni pristup i kriterijum izbora, uzeto da se obrađuju biografije samo onih ekonomista koji više nisu među živima, dakle samo onih koji su već otplovili na drugu obalu. Stoga je ovo, sa aspekta vremenske dimenzije, zapravo kalendarski biografski pomenik.  U pogledu  prostorne dimenzije, vremeplov obuhvata  ekonomiste sa srpskih i eks-jugoslovenskih prostora, kao i sve druge koji su nesporno ostavili neizbrisiv trag u razvoju ekonomske misli u svijetu, posebno na evropskim, ruskim i američkim prostorima – od preteča iz davnih vremena do savremenih akademika i nobelovaca… Izbor autora je obavljen prema užem naučnom ili stručnom području za koje su vezane  profesionalne biografije odabranih ličnosti  a  izabrani nisu samo akademski obrazovani ekonomisti, istraživači u naučnim institutima, profesori univerziteta i akademici, već  njima uz rame stoje ekonomski praktičari, oni koji su stvarali konkretne materijalne ekonomske vrijednosti, koncipirali osnivanje i upravljali razvojem preduzeća, otvarali nove pogone, povećavali proizvodnju i zaposlenost, zarađivali dohotke i plate, projektovali i gradili velike infrastrukturne sisteme, ili pak bitno uticali na upravljanje makroekonomskim razvojem…

Zanimljivo je da je mnoge ličnosti čije su karijere ostavile vidnog ekonomskog traga na jugoslovenskim prostorima u drugoj polovini 20. vijeka, autor  lično poznavao, radeći preko dvije i po decenije u Privrenoj komori Jugoslavije i Saveznom izvršnom veću SFRJ, odnosno Saveznoj vladi SRJ.

U nastavku promocije Milanović se osvrnuo  na nekoliko značajnih ličnosti  iz  Herceg Novog, Boke i  Crne Gore informišući da  vremeplov otvoren biografijom Žarka Bulajića , političkog radnika  ali i teoretičara ekonomije socijalizma, premijera i profesora univerziteta koji je živio u našem gradu.

-Ispisana je i biografija Sava Starovića , osnivača “Jugooceanije”,  Petra Nagiba Sinanovića osnivača “Oboda”, Milana Šljivića dugogodišnji gradonačelnika Aleksandrovca koji je ovu varošicu doveo u red srednje razvijenih gradova a čije je  porijeklo sa Kruševica. Tu je i biografija Dimitrija Konjovića srpskog indusrtijalca, pilota, pomorskog oficira, osnivača fabrike IKARUS, ekonomskog stvaraoca  koji je bio komandant austougarskih hidrobaza na Jadranu sa komandnim sektorom u Kumboru. Nezaobilazna je i biografija Laza M. Kostića rođenog u Grblju , koji je napisao brojne publicističke radove iz oblasti nacionalne istorije i ekonomske politike, naveo je Milanović.

Iz Boke su u ovom vremeplovu svoje mjesto zasluženo dobili i  Vuk Vrčević , Lazar Tomanović, Petar Šerović, Savo Nakićenović …

Кao kulturološka vrijednost, ovakva knjiga posebno njeguje kulturu sjećanja, koju u recenzijama pohvalno ocjenjuje pet redovnih profesora univerziteta. Cijeneći tu vrijednost objavljivanje knjige podržala je i Opština Herceg Novi.

Podsjetićemo, Milan Milanović je univerzitetski profesor ekonomije, naučni savjetnik, do sada je objavio dvadesetak istoriografskih knjiga, ekonomskih monografija i udžbenika, između ostalih  naslove:  „Krsne sla­sleve i prezimena u sjevero­zapadnoj Boki i Južnoj Hercegovini”, „Bajkove Kruševice: socio­demografska istraživanja”, „Kruševički rodoslovi” , „Jedan stari hercegovačko-bokeljski pogranički spor”  kao i “Stara Hercegovina – ekonomsko-socijalni pojmovnik”…

Na današnjoj press promociji prisustvovali su predstavnici Gradske biblioteke sa direktoricom Nevenkom Mitrović  kao i sekretarka Sekretarijata za kulturu Ana Zambelić Pištalo. Čuo se i predlog da ovo zanimljivo štivo bude predstavljeno i široj čitalačkoj publici vjerovatno već u oktobru.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close