ИздвојеноТуризам

PRESS SLUŽBA: ADRIATIC CANYONING – RAZVOJ JADRANSKOG ZALEĐA U DESTINACIJU AKTIVNOG TURIZMA

Projekat “Adriatic canyoning” će kroz nadogradnju turističke infrastrukture i ponude dati podsticaj razvoju jadranskog zaleđa kao destinacije aktivnog turizma, a prvi efekti već počinju da se vide, čulo se na jučerašnjem sastanku projektnog tima i članova Upravnog odbora projekta, održanom u gradu Obrovcu.

Aktivnosti teku planiranom dinamikom projekta, zahvaljujući kojem će Herceg Novi kao grad partner izgraditi adrenalinski park na Vrbanju, što je prvi ovakav sadržaj u Boki Kotorskoj. Projekt menadžer, direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog Boro Lučić informsiao je da u narednim danima slijedi raspisivanje tendera za izvođenje radova i nabavku opreme za ovaj park, koji će biti novi, održiv i atraktivan sadržaj u podorjenskom kraju.

Sastanak u Obrovcu organizovan je u okviru prvog Zrmanja Adventure Weekenda, događaja koji je organizovan upravo zahvaljujući projektu, a ima za cilj promociju prirodnih ljepota i outdoor sadržaja na rijeci Zrmanji i u okolini.

Susretu prisustvuju predstavnici svih partnerskih gradova.  Tim Širokog Brijega predvodi gradonačelnik Miro Kraljević, tim Općine Gruda načelnik Ljubo Grizelj, predstavnike Drniša gradonačelnik Josip Begonja, a agenciju Zadra Nova direktorica Sanja Peričić.

Ispred grada domaćina prisutne je pozdravio gradonačelnik Obrovca Ante Župan. On smatra da će zajedničkim aktivnostima partneri opravdati povjerenje evropske zajednice koja je odobrila projekat. Podijelio je sa učesnicima zadovoljstvo što svi imaju priliku da naprave nešto dobro i korisno za svoj grad i sugrađane.

Direktorica agencije Zadra Nova Sanja Knežević podsjetila je da je ovaj projekat bio među 180 prijavljenih, a upao je među samo 20 koji su podržani, što dovoljno govori o kvalitetu. Kako je istakla, radi se o jednom od konkretnijih programa transnacionalne saradnje jer podrazumijeva kako stvaranje infrastrukture, tako i umrežavanje i ulaganje u ljudske kapacitete.

Sastanku projektnih timova prisustvovao je i Ivan Jurilj, direktor Ureda za evropske integracije Županije Zapadnohercegovačke. On je kazao da se već razmišlja i razgovara o daljim projektnim aktivnostima, koje bi bile nastavak lijepe priče jadranskog zaleđa.

Poslijepodne su se brojni učesnici okupili u nekadašnjoj Gradskoj kavani, gdje je prvi Zrmanja Adventure Weekend otvorio gradonačelnik Ante Župan.

“Želimo pokazati javnosti i gostima koje su sve mogućnosti, da otkrijemo koliko je priroda lijepa i koliko na nju treba paziti. Na ovom skupu su naši dragi gosti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Drniša, a svi smo se sastali da otvorimo nešto novo, lijepo i dobro, a da kažemo da smo zajedno proglasili jednu stazu koja će biti dobar dodatak ovom festivalu pustolovina”, kazao je Župan.

Otvaranju je prethodilo takmičenje u prvoj disciplini, SUP (Stand Up Paddling) štafeta. Uslijedilo je predavanje o doprinosu naučnog rada u razvoju aktivnog turizma i uopšte o značaju ovog oblika turizma za lokalnu zajednicu, a o čemu su govorili predsjednik Društva Dinaridi, za proučavanje i snimanje kraških fenomena, Tihomir Kovačević i sekretarka Društva, prof. Marsela Alić.

Danas je na programu trail trka Tri rijeke, na rijeci Zrmanji, za koju se prijavilo preko 770 takmičara. Potom će biti održan okrugli sto na temu zaštite prirodne baštine i načina upravljanja. Trećeg dana na programu je rafting regata, za koju su sva mjesta već duže vrijeme popunjena.

Zrmanja Adventure Weekend prvi je u nizu trodnevnih događaja koji su podržani kroz projekat “Adriatic canyoning”, sredstvima iz INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Uslijediće program u Drnišu na jesen ove godine, a potom na proljeće 2019. godine u Herceg Novom, u novoizgrađenom adrenalinskom parku na Vrbanju.

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close