ДруштвоИздвојено

PRESS: U HERCEG NOVOM OBILJEŽEN DAN POBJEDE

Polaganjem cvijeća na spomenik Bezmetković u Herceg Novom je obilježen Dan pobjede nad fašizmom. U ime Opštine Herceg Novi cvijeće je položio potpredsjednik Miloš Konjević, zajedno sa predstavnicima Udruženja boraca NOR-a 1941.-1945. Poštu borcima palim u Drugom svjetskom ratu na ovaj način je odao i Zoran Dojčinovič, konzul Republike Srbije u Herceg Novom.

Prisutnima se obratio predsjednik opštinskog odbora Udruženja boraca NOR-a 1941.-1945. Mihailo Kilibarda, koji je čestitao 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i podsjetio na događaje zbog kojih se ovaj dan slavi kao simbol pobjede nad „najmračnijim periodom u istoriji čovječanstva“.

Predstavnici Opštine kasnije su prisustvovali i polaganju cvijeća koje je organizovalo Udruženje boraca i antifašista Herceg Novog.

Dan pobjede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sjećanja na dan kada je 1945. nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Taj važan događaj obilježava se širom Evrope odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima. Današnji dan je i Dan Evrope, datum sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close