Култура

PRETPREMIJERNO LUDILO U MODRENOJ OPERI “DŽUMBUS”

U okviru projekta [email protected], koji Operosa realizuje u saradnji sa Opštinom Herceg Novi, u ponedeljak, 9. decembra će u dvorani “Park” biti izvedena opera “Džumbus”. Biće to početak turneje po Crnoj Gori ovog jedinstvenog muzičko-scenskog djela, koje je plod jednogodišnjeg rada mladih umjetnika Jovana Stamatovića Karića, koji je napisao tekst, i kompozitorke Milice Ilić.

U dvorani “Park” se svakodnevno odvijaju probe za crnogorsku premijeru a, nakon gostovanja u Bugarskoj, i solisti i glumci i hor su izuzetno motivisani za nastupe pred domaćom publikom, ističe Tea Đorđević iz Fondacije Operosa.

–  Utisci su uvijek sklop onoga kako nam je bilo odlično i nadahnjujuće i šta sve još treba dodati, tako da smo nakon Bugarske riješili da još bolje uradimo ovu turneju, jer smo ovdje na svom terenu i željni smo da prikažemo ovu operu našoj publici koja je već godinama navikla na Operosu u najboljem mogućem svjetlu. Ovo je komedija što sa sobom nosi dodatni teret, jer je taj žanr nekako i najteže raditi.

Mladi kreativni tim umjetničkih direktora odabrao je nove talente i pružio im priliku da nastupaju pred velikim brojem ljudi. U februaru je planirana turneja i po gradovima Srbije, kada će biti promijenjeni neki članovi ekipe.

– Od samog početkla i opere “La serva padrona” u ovom projektu je do sada učestvovalo mnoštvo umjetnika. U svakom developmentu su određeni umjetnici ostajali u projektu a neki su se mijenjali, tako da je napravljen jedan ciklus gdje se maksimalan broj umjetnika uključio i prošao kroz ovaj projekat. Jako smo ponosni što smo proširili bazu i mrežu saradnika i, samim tim, uveli neke nove ljude u svijet opere. U operi “Džumbus” igra pet glumaca, tako da kombinujemo umjetničke izraze spajajući ih u jedno djelo, čime je i povećana njegova vrijednost i pristupačnost publici, jer nosi nešto što ljudi ne očekuju, objasnila je Đorđević, izrazivši zahvalnost na podršci i saradnji Opštini Herceg Novi i JUK Herceg fest.

Cilj projekta “[email protected]” je podrška mladim umjetnicima i promovisanje razvoja regionalnih i lokalnih operskih mogućnosti. U opera “Džumbus” okupili su se umjetnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, od kojih su stalni dio ekipe horisti koji pjevaju a cappella. Ovaj projekat je specifičan i po mješavini različitih muzičkih stilova, što predstavlja poseban izazov za pjevački ansambl, smatra dirigent Bojana Radivojević.

– Ovo je zaista jedan jako interesantan projekat, gde su se skupili mladi ljudi, umetnici, i napravili smo nešto što se zove “Džumbus”! I, zaista tako jeste u najpozitivnijem smislu te reči, jer je miks u muzičkom smislu različitih stilova; opere, mjuzikla i pop žanra. Takođe imamo i govorne dramske radnje, tako da je dosta zanimljivo, duhovito i pozivam sve ljude da dođu da pogledaju ovaj jedinstveni doživljaj, poručila je Radivojević, istakavši da ovo nije prvi put da sarađuje sa umjetnicima iz Crne Gore, za koje kaže da su sjajni muzičari i pjevači, fenomenalna ekipa koja uvijek zrači dobrom energijom.

“Džumbus” kroz mješavinu opere, mjuzikla i kabarea demistifikuje umjetničko stvaralaštvo i život, a raznolikost žanrova i rediteljska postavka su dobar način da se mladima približi opera, smatra reditelj Patrik Lazić.

– Opera “Džumbus” govori o jednoj vrsti pretpremijernog ludila. To je nešto što su svi umetnici doživeli; ta situacija kada za tri dana treba da se desi neka premijera a da ništa ne ide kako treba. To je negde i tema ovog komada, i u toj situaciji su uhvaćeni hor, glumci i pevači. Rediteljski je vrlo izazovno postaviti komad zato što on žanrovski predstavlja mešavinu; niti je čista opera, niti je mjuzikl, niti kabare, nego ima elemente sva ta tri žanra koji su isprepleteni. Imate hor koji peva uživo sve vreme, većinom a cappella sa samo jednim instrumentom koji ih prati, imate glumce koji igraju na sve to, i imate operske pevače. Dakle, zaista jedna mešavina žanrova i za reditelja je veoma izazovno sve to postaviti, ali verujem da, kada se sve to sklopi, zaista može biti jedna puna slika, jer ima i pesme, i teksta, i glume, i muzike – sve je nekako zajedno ukomponovano. Meni je izuzetno drago što sam deo ovog projekta zbog toga što volim da radim za mladu publiku, i deo svog stvaralaštva uvek posvetim njima. Ova opera nije samo za mladu publiku, ali nekako zbog te “lakoće” žanra, mislim da može biti dobar način da se mladima približi opera. Zato mi je i bilo drago da se bavim ovim žanrom jer mislim da nema mnogo ovakvih stvari, nema ni generalno dramskog stvaralaštva za mlade, i zato je meni lično, intimno i kao umetniku bilo važno da budem deo ovog projekta, poručio je Lazić.

Operu “Džumbus”, u produkciji Operose u okviru “[email protected]” projekta podržanog od strane Kreativne Evrope, možete pogledati sutra veče u 20:00 sati. Karte su u prodaju na blagajni dvorane “Park”, a za publiku do 18 godina ulaz je besplatan.

Nakon Herceg Novog, crnogorska turneja će biti nastavljena u Bijelom Polju i Beranama 12. i 13. decembra.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close