Друштво

PRIJAVE ZA NESAVJESNE VLASNIKE PASA

Tokom ove sezone na hercegnovskim ulicama primjetno je bilo više pasa, rasnih, sa ogrlicama, koji su do nedavno imali vlasnika. Iz hercegnovske “Čistoće” su, preko Komunalne policije, zato podnijeli više prekršajnih prijava  protiv poznatih vlasnika, koji su napustili svoje kućne ljubimce.

-Nedopustiv je takav odnos vlasnika pasa, da ih puste sa uzica, da lutaju ulicama pogotovo u momentu kada je veliki broj gostiju u gradu.  Najprije smo išli sa upozorenjima pa poslije i prijavama preko Komunalne policije,  naveo je Borivoje Bonić, direktor “Čistoće” u čijoj nadležnosti je i azil na Dizdarici, u kome je od osnivanja (2009) do danas zbrinuto preko 1.300 napuštenih životinja. Trenutno ih je u azilu 80, a Bonić ističe da je, uprkos nemaru bivših vlasnika, u gradskim naseljima značajno smanjen broj pasa lutalica.

-Kada vam  iz  Udruženja za zaštitu životinja, iz resornog ministarstva,  nadležne državne  inspekcijske službe potvrde  da je   Herceg – Novi jedan od gradova gdje je  taj  problem gotovo riješen, to sigurno prija. A biti riješen znači da treba biti uporan, pratiti program rada, reagovati na svaku primjedbu itd. Jedinke koje dovedemo u azil ostaju tri puta duže nego što je zakonom propisana norma. Od ukupnog broja zbrinutih pasa,  uspijemo   svega  njih 19 odsto  da udomimo.  Imamo zaposlenog veterinara, koji na licu mjesta zbrinjava pse čime su smanjeni troškovi  rada skloništa. Ljudi koji rade u azilu  su maksimalno odgovorini, ulažu velike napore,  kao i služba prikupljanja,  što znači da radimo posao kako treba i  u skladu  sa zakonom-ocjenio je Bonić.

Na oko 450 kvadrata postoji 20 pojedinačnih boksova za pse, pet grupnih boksova za ženke i mladunce, kao i dva izolaciona za bolesne životinje. U preduzeću se snalaze  i pored finansijskih ograničenja da životinje imaju dobre uslove, a pomoć u obezbjedđivanju hrane za pse dobijaju od novskih privrednika.
-Treba pojačati saradnju sa nevladinim organizacijama  i proširiti propagadnu aktivnost  o zbrinjavanju i udomljavanju  pasa. To nije samo naš posao, prioritetno jeste ali  svi drugi se mogu uključiti i to je ono što je na nivou naše opštine u odnosu  na druge, ocijenjeno vrlo dobrim  rezultatima-komentariše direktor “Čistoće”.

Na portalu ovog preduzeća su, između ostalih, i informacije o privremenom skloništu za napuštene životinje na Dizdarici, podaci o udomljavanju pasa, kao i formulari za doniranje u azil.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close