ДруштвоИздвојено

“PRIMAVERA” – FEŠTA U SLAVU PROLJEĆA, HUMANOSTI I KREATIVNOSTI

Stađunska fešta u slavu proljeća „Primavera“ koju tradicionalno priređuju članovi NVO Ruke danas je okupilo brojne izlagače i posjetioce na terasi Gradske kafane i u parku Boka.

Ovog puta na Primaveri je 26 izlagača iz našeg i susjednih gradova, a svi zajedno otkrivaju zaboravljene darove prirode, riznicu zdravlja koja se krije u svakom dijelu ljekovitog, začinskog i samoniklog bilja. Jedan dio pretvoren je u izložbeni prostor gdje su rukotvorine i domaći proizvodi, kazala je za RHN Milina Kovačević, članica NVU Ruke.

-Ono što nas iznad svega raduje je da kvalitet svakog puta napreduje. Izloženi su različiti proizvodi od slika, preko suvenira, proizvoda od bilja, do ručno pravljenih sapuna, a sve je opet posvećeno proljeću. Drugi segment je Proljećna trpeza u okviru koje je 20 izlagača i koja je humanitarnog karaktera, a prihod je, u dogovoru sa Fondacijom Iva Bijelić, namjenjen mladom Nikšićaninu Iliji Bulatoviću kome je hitno potrebna transplantacija bubrega, kazala je Kovačević.

Raznovrsnost proizvoda na donatorskoj trpezi privukla je pažnju posjetilaca, a posebno interesovanje vladalo je za proju sa začinskim biljem. Kako objašnjava Kovačević, čitava reperezentacija učenika i profesora predstavlja SMŠ „Ivan Goran Kovačić“.

-Oni su prisutni u svim segmentima. Kuvari i ugostitelji pomažu u okviru Proljećne trpeze, likovnjaci stvaraju u okviru radionice u parku Boka  i osmišljavaju haljine od prirodnih materijala, a učenici frizerske škole prave frizure „Proljećna fantazija“. U parku su u toku i druge radionice poput face paintinga, pravljenja predmeta od gline ili GeriARTtrije, projekta u koji su uključeni naši stariji sugrađani, kazala je Kovačević.

U pojedinim segmentima rada oslanjaju se na podršku lokalne uprave, gradske i  nacionalne Turističke organizacije, ali uglavnom su njihova najveća snaga izlagači, saradnja sa privrednicima i pojedincima sa kojima se detaljno dogovaraju i osmišljavaju, planiraju svaku feštu.

Začinsko, samoniklo jestivo i ljekovito bilje imali su priliku da uberu juče na Dizdarici i u selu Žlijebi pod stručnim vođstvom Željka Starčevića, a potom i da naprave specijalitete u konobi u ovom živopisnom selu sa fantastičnim oblikom gradnje kuća.

Fešta Primavera traje do 14 sati.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close