ДруштвоКултура

PRINC NIKOLA PETROVIĆ ODUŠEVLJEN HERCEG NOVIM

Osnivač Fondacije Petrović Njegoš, princ Nikola,  u posjeti  je našoj opštini sa francuskim arhitektom Benjaminom Moutonom, svjetski poznatim stručnjakom za revitalizcaija starih gradova. Razlog je projekat hercegnovske NVO SINERGIJA i  Fondacije Petrović Njegoš i izrada studije o kulturnom nasleđu koja se odnosi na hercegnovski Stari grad.

Oni će tokom boravka u našem gradu zajedno sa predstavnicima NVO Sinergija identifikavati spomenike kulture, na čijoj bi revitalizaciji, ukoliko se steknu uslovi, zajednički  radili u narednom periodu. Najprije bi izradili studiju spomeničkog fonda, rekao nam je  Princ Nikola Petrović.

– Prvo moram da kažem da volim Herceg Novi. Nije prvi put da dolazim i uvijek sam oduševljen. Danas sam došao sa kolegom, koji je prvi  arhitekta za kulturne spomenike u Francuskoj i hoćemo da pomognemo našim kolegama ovdje i da identifikujemo jedan projekat koji može biti značajan kao spomenik i da ga onda  restauriramo, rekao je Princ Nikola. On je  uz uspješnu obnovu ulcinjskog starog grada objasnio da očuvanje baštine nije samo nostalgična aktivnost, već je to aktivnost vezana za ekonomiju i turizam.

Predstavnik NVO Sinergija  arhitekta Marko Ilijanić  ocijenio je da današnji susret treba da bude podsticaj da se u septembru organizuje radionica sa lokalnim i studentima iz Francuske, a potom je podsjetio da je sličan projekat kakav se planira u Herceg Novom Fondacija Petar Petrović Njegoš realizovala prije dvije godine u Ulcinju i napravili su dobru studiju koja će biti osnova za dalje planove Ulcinja. Valja očekivati, uz podršku Opštine, sličnu priču i za Herceg Novi.

 

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close