ДруштвоИздвојено

PRIPREMNI RADOVI NA MAMULI ZAHTIJEVAJU STALNI I NAJSTRUČNIJI NADZOR, APELUJU STRUČNJACI

Kompanija OHM Mamula Montenegro počela je prije pet mjeseci  radove na čišćenju i pripremi terena  za rekonstrukciju i adaptaciju  tvrđave Mamula, u skladu sa saglasnošću  Vlade Crne Gore  iz jula prošle godine. Tada je rečeno da će pripremni radovi  obuhvatiti ograđivanje lokacije, pozicioniranje privremenih objekata,  dopremu materijala i opreme, trasiranje privremenih saobraćajnica za dovoz i odvoz, montažu sanitarnih objekata,  čišćenje, a sve u  skladu sa saglasnošću za izvođenje pripremnih radova i konezervatorskim uslovima za ovaj lokalitet, koje je izdalo Ministarstvo kulture.

Stiglo je i obećanje  da će  konzervatorsko-restauratorskim  projektom posebna pažnja biti posvećena ovom spomeniku kulture, građenom u 19. vijeku i najbolje očuvanoj fortifikaciji iz vremena Austrije na Jadranu.

Međutim, stručnjaci, među kojima je i mladi Novljanin, arhitekta Vuk Čvoro, na osnovu  nedavnog obilaska Mamule i do sada obavljenih radova izražavaju bojazan  koliko se u suštini posvećuje pažnja tom objektu.

– Iskopi su urađeni na ravnom krovu glavne kule i  u parteru tvrđave. Meni ti radovi ne izgledaju kao nešto organizovano.Iskopi su  ostavljeni, nisu prekriveni, niti su zaštićeni. Nikog nema tamo. Moja je bojazan da se dijelovi tvrđave ne izbrišu, da nestanu. Treba ispitati stvari, da neko ne pomisli da tamo može da radi šta hoće.  Oni su dobili ostrvo i  tvrđavu  u zakup ali ne smiju  da pomisle  da mogu da rade bez nadzora. Znam da u kompaniji koja je za to zadužena   ima  arhitekata koji se bave  naslijeđem, ali ne znam koliko poznaju austrougarsku arhitekturu,  koje su ljude pozvali da im budu konsultanti a koji su stručniji i to polje bolje poznaju. U redu je  napraviti hotel,  ali šta će od tih stvari koji su vrhunski primjeri arhitekture tog vremena, koji pokazuje veličanstvo jednog carstava, opstati – to je pitanje, ističe Čvoro.

Bojazan je,  prisutna i zbog evidentne nedovoljne brige o zelenilu, o rijetkim preostalim stanovnicima ostrva, galebovima i zečevima ali i nepobitne činjenice da je način gradnje tvrđave – remek delo koje treba zaštititi od svake moguće nestručnosti i pritiska da se veličanstveni detalji možda izgube zbog  hotela, makar on bio i sa pet zvjezdica.

Rješenje je  ozbiljan i izuzetno stručan nadzor, uvjeren je naš sagovornik. On je , kako smo saznali,  povjeren kompaniji „Enforma“   iz Kotora. Pokušali smo da čujemo direktora, i dobijemo informaciju o tome ko i kako obavlja ovaj dio posla.  ali smo dobili samo informaciju da treba da ga potražimo u petak ili u ponedeljak naredne sedmice, ili da se obratimo investitoru.  Uradićemo i to.

Podsjećamo,  ulaganje investitora u kompleks Mamula  iznosiće  15 miliona evra. Uspostavljanjem memorijalnog muzeja, obećali su, biće  odata počast istorijskoj vrednosti ostrva, a razvoj muzeja i tvrđave  je obaveza iz Ugovora o dugoročnom zakupu na 49 godina. Verujemo u ranije  izjave iz Oraskoma da ovaj zadatak prihvataju sa velikim pijetetom, ali podsećamo da prethodno sa velikim pijetetom i stručno treba obaviti i nadzor nad pripremnim radovima koji su u toku.

Fotografije: Vuk Čvoro

V.V.

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close