ЕкономијаИздвојено

PRIVREDNI SUD STAVIO VAN SNAGE RJEŠENJE O IZVRŠENJU PROTIV OPŠTINE HERCEG NOVI

Privredni sud Crne Gore je 1. februara 2018. godine usvojio prigovor Opštine Herceg Novi protiv Rješenja o izvršenju javnog izvršitelja Jasminke Bajović iz Herceg Novog, pa je na taj način obustavljeno izvršenje protiv Opštine Herceg Novi, tačnije neće se izvršiti prinudna naplata u iznosu od 489.044,56 eura – saopštili su iz opštinske Službe za informisanje.

Ovim je potvrđeno stanovište Opštine Herceg Novi da Nova Lume A/S nema ugovorni odnos sa lokalnom upravom.

Naime, vijeće Privrednog suda Crne Gore je istaklo da je ustupanje ugovora na koje se Nova Lume poziva u suprotnosti sa imperativnim normama Zakona o javnim nabavkama Crne Gore.

Navod  preduzeća Nova Lume da je ustupanje ugovora nastalo po sili zakona u stečajnom postupku je ocijenjen kao neosnovan, iz razloga što je stečajni upravnik u tom stečajnom postupku kao strani predstavnik, trebalo da podnese zahtjev za priznanje stranog postupka u kom je imenovan, sve u skladu sa članom 190 Zakona o stečaju. U skladu sa navedenim, kako nije dozvoljeno ustupanje ugovora, tako nije dozvoljeno ni ustupanje sredstava obezbjeđenja, a to su u ovom slučaju osporene mjenice. Zaključak suda je, da je Opština Herceg Novi učinila vjerovatnim navode da Nova Lume nije steklo mjenice na zakonit način.

Predsjednik opštine Stevan Katić  zadovoljan je činjenicom da su institucije sistema odradile posao na stručan i korektan način.

-Za nas je takva odluka Suda bila očekivana. Mi smo, nakon što je javni izvršitelj donio rješenje o izvršenju mjenične naplate, veoma ozbiljno pristupili cijelom problemu i podigli sve to na jedan viši nivo. Uložili smo prigovor  i zatražili privremenu mjeru do konačne odluke sudskog vijeća. Sada ćemo ići u parnični postupak. I ovom odlukom suda je potvrđeno da Nova Lume nije pravni nasljednik firme sa kojom je opština sklopila ugovor o izgradnji led rasvjete- kazao je Katić.

Ističe da Opština Herecg Novi ne bježi od svojih obaveza i spremna je da posao završi do kraja, i to u skladu sa pravilima struke, zakonskim odredbama i prema ugovoru o zamjeni i ugradnji led svjetiljki i održavanju i upravljanju sistemom javne rasvjete na području naše opštine.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close