Друштво

ПРОЈЕКАТ “ЋИРО II”: ХЕРЦЕГ НОВИ ДОБИЈА АДРЕНАЛИНСКИ ПОЛИГОН ЗА БИЦИКЛИСТЕ И СТАЗУ КРОЗ СУТОРИНУ

Херцег Нови ће добити специјални, адреналински полигон за бициклисте ” Pump Track”, чија изградња је планирана на крају Игала. Ради се о новом садржају за све који траже узбудљив, другачији начин за провођење слободног времена, а биће изграђен захваљујући подршци коју је пројекат Агенције за изградњу и развој Херцег Новог добио из европског програма прекограничне сарадње.

Како саопштавају из општинске Службе за информисање, Агенција је завршила идејно идејно рјешење за овај полигон, који ће чинити специјално дизајнирана таласаста стаза укупне површине око 700 квадрата. 

Осим тога, ради се на уређењу локације на којој је планирана реализација овог пројекта – изграђен је потпорни зид уз Улицу др Светозара Живојиновић, уз коју ће бити изграђен полигон, а у току је прва фаза проширења те улице у дужини од око 300 метара. Такође, урађене су инсталације за јавну расвјету и биће постављени нови стубови. Ријеч је о радовима који финансира Општина Херцег Нови, а који су од значаја колико за пројекат, толико и за мјештане овог дијела града.

”Pump Track“ ће бити изграђен у оквиру пројекта „Ћиро II“, којим се предвиђа ревитализација  трасе некадашње ускотрачне жељезничке пруге кроз Херцег Нови, за потребе стварања атрактивних пратећих садржаја који прате формирање пјешачко-бициклистичке стазе.

Овај пројекат укупне вриједности око 600.000 еура одобрен је и биће финансиран у оквиру Другог позива Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора. Потписивање уговора очекује се крајем овог мјесеца, а све планиране активности ће бити реализоване током наредне двије године.

Према идејном рјешењу, стазу ће чинити непрекидна петља равнина и узвисина по којој се може возити и без педалирања, што ће омогућавати забавну и сигурну спортску активност. Биће погодна за све величине бицикала, скејтбордова, котураљки, ролера, тротинета и слично, а  намијењена различитим категоријама  корисника- од аматерског до професионалног, за све старосне групе.

”Pump Track” је замишљен као савршен за учење темељних вјештина и трикова, као и за тренинг врхунских бициклиста, јер захтијева окретност и брзину. Умјесто педалирањем или одгуривањем, корисници се на стази покрећу мијењањем положаја својих тијела горе – доље. Овај иновативан принцип кретања чини стазу атрактивном и другачијом од сличних игралишта и спортских терена. Планирана геометрија  стазе чији је застор од асфалтних површина, одређује на локацији и тзв. зелена острва неправилног облика, формирајући тако јединствену структуру спортског полигона.

”Имајући у виду примарни циљ пројекта којим се планира ревитализација коридора трасе некадашње ускотрачне жељезничке пруге, кроз планирање додатних садржаја привременог карактера у функцији спортско-рекреативних активности и угоститељских садржаја, овај простор ће се својим потенцијалима афирмисати као атрактивно мјесто које треба да привуче широки спектар корисника и допринесе обогаћењу туристичке  понуде Херцег Новог”, наводе из Агенције за изградњу и развој Херцег Новог.

Осим „Pump Track” стазе, овај спортско рекреативни комплекс чиниће још и приступна стаза, привремени угоститељски објекат са терасом, уз који је предвиђен пункт за издавање бицикала и остале атестиране опреме неопходне за коришћење полигона, као и информативна табла, инфо-табла (тотем) са “touch screen” екраном и остали урбани мобилијар (заштитна ограда, клупе, корпе за отпатке и слично). Планирано је и рјешавање питања одвођења атмосферских вода, као и адекватно озелењавање тј. садња стабала зимзеленог храста који ће својом крошњом стварати неопходну хладовину будућим корисницима овог простора.

Агенција за изградњу и развој Херцег Новог ће у оквиру пројекта „Ћиро II“ обиљежити некадашњу трасу старе жељезничке пруге на потезу од Зеленике до Суторине и поставити инфо табле на важним мјестима.

Такође, у оквиру овог пројекта ће бити изграђена двосмјерна бициклистичка стаза од тржног центра ХДЛ ка Суторини до некадашњег мотела ”Виногради”, са посебним краком који ће се одвајати код мотела ”Павловић”, затим трасом некадашње пруге до зграде бивше жељезничке станице у Суторини. На тој траси ће бити постављено неколико елемената бициклистичких препрека, које ће моћи да испробају они мало спремнији.

Вриједи напоменути, Општина Херцег Нови је у протеклом периоду значајно улагала у сеоску путну инфраструктуру у овом дијелу града, са циљем санације и оспособљавања путева који спајају Суторину и Мокрине. Циљ ових радова је да грађанима буде омогућена много бржа комуникација између та два дијела града, јер ће умјесто садашњих 22 морати да пређу само око седам километара.

Имајући у виду да је први адреналински парк у Херцег Новом изграђен на Врбању, други ће бити у Игалу, као и да ће бити изграђена бициклистичка стаза кроз Суторину, сва поменута улагања учиниће да буде повезана и заокружена понуда адреналинских активности у општини.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close