ДруштвоИздвојено

PROF.DR VESNA DIMITRIJEVIĆ SREĆKOVIĆ: NA PUTU PREMA HERCEG NOVOM

Počeo je  božićnji post pa je u tom duhu naša kreativna i vrijedna Viktorija Samardžić pripremila ovonedeljno izdanje rubrike “Srce bira Herceg Novi”.  Kada se spoji religija sa medicinom onda tek možemo sagledati sve segmente i jednog i drugog polja, objašnjava Viktorija u uvodu i podsjeća na poruku Blaženog Avgustina:  “Što je više dana posta, to je bolje za zdravlje, što duže traje uzdržavanje tim je obilnije zadobijanje spasenja…”.  O odabranoj temi  priča profesorka dr Vesna Dimitrijević Srećković , specijalista interne medicine sa subspecijalizacijom iz endokrinologije.  Ona  se u  svakodnevnom radu bavi  poremećajima ishrane i prevencijom tipa 2 dijabetesa. Jedna je od  prvih ljekara koji su na našim prostorima u terapiju uveli  kombinovanu terapiju insulina i peroralnih sredstava. Profesiju je spojila sa pravoslavljem , a u dugogodišnjoj praksi  to se pokazalo kao više nego uspješan način da se spriječe i izbjegnu mnoge bolesti.

Ekskluzivno u rubrici “Srce bira Herceg Novi”, dr Dimitrijević Srećković uz  stečena iskustva govori  o svojoj knjizi “Post put u život – Hrišćanski post kao metod prevencije i lečenja dijabetesa, ateroskleroze,  raka”. Odgovara na pitanje koliko je zapravo  uobiččajeni novski meni blagodatan, zdrav  i koristan, savjetuje koje namirnice su  najznačajnije, ističe kako je ogromna prednost živjeti na moru i imati priliku da konzumoramo  uvijek svježu ulovljenu morsku ribu i morske plodove, preporučuje  kalitetno maslinovo ulje.  U nastavku saznajte i zbog čega njeno srce bira Hercg Novi…

Napisali ste knjigu “Post put u život- Hrišćanski post kao metod prevencije i lečenja dijabetesa, ateroskleroze i raka”, zajedno sa Prof Vladimirom Vukašinovićem sa Bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Kako ste spojili religiju i medicinu?

Medicina i vera su usko povezane, a knjiga je osmišljena krajem 2012.godine kada smo prof. Vladimir Vukašinović i ja, održali zajedničko predavanje “Značaj hrišćanskog posta u prevenciji hroničnih bolesti”, u okviru simpozijuma “Dijabetološki dani Srbije” – održanom u Beogradu. Kroz brojne razgovore javljale su se ideje koje su kasnije pretočene u knjigu. U okviru poglavlja o hrišćanskom postu istaknute su sličnosti posta sa mediteranskom ishranom koju koristim već dve ipo decenije u prevenciji i lečenju brojnih poremećaja i bolesti. Pored blagodati posta  na smanjenje telesne težine, popravljanje šećera, masnoća i krvnog pritiska i duhovno smirenje u postu ima veliki značaj.  Postizanjem duhovnog smirenja u postu smanjuju  se hormoni stresa, a smanjenje hormona stresa  povoljno utiče takodje na nivo šećera, masnoća i  krvni pritisak a time i na prevenciju ateroskleroze. Duhovnim smirenjen u postu i kroz molitvu jača naš imunitet i smanjuje se rizik za autoimune bolesti i rak.

U kojoj mjeri i da li se ove dvije grane međusobno prepliću?

Ako spojimo medicinska  i duhovna znanja i iskustva na putu smo da mnogostruko pomognemo pacijentima i sprečimo ili uspešno lečimo brojne poremećaje i bolesti. Holistički pristup koristim u svom radu  dugi niz godina što mi pomaže da rešavam glavni uzrok određenog poremećaja ili bolesti. Ako samo usko gledamo bolest zbog koje je neko došao mi pacijentu delimično pomažemo,  zato se trudim da tražim uzrok i pozadinu nekog stanja, da prodrem u dušu osobe i napravim most poverenja i ljubavi. I tada postižem najbolje rezultate.

Da li su ljudi danas svijesni značaja posta?
Religiozni ljudi  svesni su značaja posta u  verskom smislu, ali nema dovoljno informacija o  blagodati posta u prevenciji  brojnih poremećaja i lečenju. U tom smislu ova knjiga daje  nove informacije iz ugla lekara kliničara i naučnika. Isticanje značaja voća, povrća i žitarica u smanjenju stomačne gojaznosti čime rešavamo mnoge poremećaje je od posebnog značaja. Maslinovo ulje nije samo hrana već i lek u smanjenju krvnog pritiska i holesterola. Morske ribe bogate omega-3- kiselinama pomažu u snižavanju holesterola, triglicerida, smenjenju insulinske rezistencije i nadoknadi D vitamina.

Mnogo pažnje poklanjate veri. Putujete na razna hodočašća. Koje vam je najdraže putovanje i zbog čega?
Teško je izdvojiti najdraže putovanje, mislim da je svako putovanje imalo svoj značaj u određenom trenutku naše lične borbe i uzrastanja. Nezaboravna su hodočašća sa Ocem Milomirom iz Prova na Eginu kod Svetog Nektarija na kojima sam bila osam ili devet puta za poslednju deceniju. Otac Milomir gradi prvu i jedinu crkvu posvećenu Majci Božijoj Kazanskoj i bila sam kuma prve crkvene slave.

Svake godine prinosim slavske kolače Majci Božijoj Kazanskoj kao i Svetom Nektariju Eginskom i Svetom Jovanu Rusu kojima su posvećeni paraklisi u crkvi. Na Egini bi obilazili manasrire Svetog Mine, HrisoLeontise, Svete Ekatarine a na Eviji manastrire Svetog Jovana Rusa, Pravednog Davida i Starca Jakova. U Kamarizi bi obilazili starca Nektarija Vitalisa  za njegovog života  što smo nastavili i po njegovom upokojenju pre dve godine. Manastir Pantokrator, nespavajući manastir,  i manastir Svetog Jefrema su velike svatinje koje uvek obilazimo kao i manastir Bogorodice Ksenja (nepoznate). Pre dve godine u Nemačkoj kod Fulde u Unterufhauzenu bila sam na proslavi Svetog Justina Ćelijskog u crkvi Svetog Justina, Nemaca pravoslavaca što je zaista nezaboravan doživljaj. Nedavno sam u Barseloni bila u crkvi Pokrov presvete Bogorodice katalonaca pravoslavaca, koji su deo Srpske Pravoslavne crkve i gde se služi već pedeset godina.


Dijabetes, ali i insulinska rezistencija su opake bolesti. Da li su u potpunosti izlječive sa vašim metodama?

 

Insulinska rezistencija je poremećaj koji karakteriše gojaznost, metabolički sindrom,  predijabetes i dijabetes. Mediteranskom ishranom ili hrišćanskim postom uz fizičku aktivnost i neke lekove može se prevazići i rešiti.  Ako se već pojavi dijabetes teško ga je prevazići osim u nekim oblicima novootkrivenog tipa 2 dijabetesa gde se nekad može preći u predijabetes ili normalu nakon redukcije  težine i striktne  dijete i fizičke aktivnosti.

Već  tri decenije bavim se problemima predijabetesa, tj skrivenog dijabetesa gde možemo uspešno da sprečimo da se ne predje u stanje dijabetesa. Naša naučna istraživanja su pokazala da kod osoba sa predijabetesom, 33% onih koji su se ugojili je prešlo u dijabetes, 33% onih koji su smršali su prešli u normal, a preostalih 33%  koji imaju istu težinu još su u stanju predijabetesa.


Knjiga se koristi kao ljek pacijentima, ali i kao priručnik za  ljude koji žele da se hrane na potpuno zdrav način. Da li je bilo teško pokrenuti cijelu priču i doprijeti do srca mnogih?

 

Mnogi kažu da knjigu čitaju više puta i da im  pruža odgovore ne samo o temi posta već i ishrane u različitim drugim stanjima i poremećajima kao što su gojaznost, predijabetes, dijabetes, povišen krvni pritisak, povišene masnoće u krvi, masna jetra, osteoporoza, poremećaji štitaste žlezde, karcinom i drugi. U knjizi se nalaze sedmodnevni posni jelovnici, za sva četiri posta, Božićni, Vaskršnji, Petropavlovski, Gospojinski koji su našli praktičnu primenu i pomogli mnogima koji poste.


Autor i koautor ste 485 naučnih radova, od kojih je 35 radova u časopisima koji su na SCI listi. Koliko je potrebno znanja, iskustva, odricanja, truda i rada da bi se ostvarili ovakvi rezultati?

Radovi su se nizali od prvih godina moga radnog kliničkog i naučnog iskustva. Uvek sam pravila  određene protokole i beležila sve  što radim tako da su nastajale brojne velike  baze iz kojih su  proistekli ti  radovi. Moja polja interesovanja su se tokom godina širila. Prevenciju dijabetesa odraslih radim  tri decenije  a od pre  petnaest godina počinjem da proučavam gojaznu decu, adolescente i mlade zbog pojave dijabetesa tip 2, koji karakteriše stariju  životnu dob a sada se sve ćešće sreće i kod mladih. Poslednji deceniju  proširuju se polja naučnog i kliničkog rada na oblast, neplodnosti (infertiliteta), depresije kod gojaznih i prevencije karcinoma.


Aktivno posjećujete domaće i međunarodne kongrese na kojima ste često i predavač. Koja su najčešća pitanja pacije?

Za poslednjih deset godina sa preko sto naučnih  radova pretstavljala sam zemlju a posebno su mi značajni svetski kongresi  u Melburnu, Dubaiju, Vankuveru , Abu Dabiju… Sa pacijentima imam priliku da diskutujem u okviru edukacija i tribina koje često organizujem i na klinici a i na drugimm mestima širom Srbije. Pitanja su  najčešće vezana  za oblast, ishrane, redukcije telesne težine, komplikacije dijabetesa, rađanje…

Da li ste upoznati sa našom hercegovskom Mediteranskom ishranom?

Ishrana u Herceg Novom, mediteranskom gradu je nešto što sam imala prilike više puta da lično probam tokom letovanja i boravaka na kongresina i sastancima u ovom gradu. Velika je blagodat živeti na moru i imati prilike da konzumirate uvek sveže ulovljenu morsku ribu i druge morske plodove. U Herceg Novom bilo je uvek dobrog domaćeg kvalitetnog maslinovog ulja bogatog korisnim po zdravlje mononezasićenim masnim kiselinama. Mediteransko voće i povrće je u obilju prisutno na pijaci ovog  grada.

Šta biste nam savjetovali da ispravimo/korigujemo/dodamo u našem meniju s obzirom da se nalazimo na Mediteranu?
Uz voće i povrće svakako uključiti i mahunarke, pasulj, sočivo , leblebiju od koje se može sa tanom praviti hranljiv namaz humus koji se može koristiti  za sve obroke tokom posta. Maslinovo ulje predlažem da se koristi za prelivanje salata i da se dodaje na kraju kuvanja a za prženje koristiti ulje od koštica groždja umesto suncokretovog ulja koje je štetno ako se prži i  može doprineti razvoju ateroskleroze. Ribu koristii  pečenu u rerni ili na električnom roštilju kao i za riblju čorbu.


Kada ste poslijednji put posjetili naš grad?
Poslednji put kroz Herceg Novi prošla sam pre dve godine kada sam se vraćala iz Dubrovnika sa jednog stručnog  sastanka.

Da li ste nekada održali predavanje našim Novljanima?
Pre skoro dve decenije na kongresu u Igalu imala sam saopštenje u okviru kongresa, ali nisam imala priliku da održim neku tribinu za pacijente. Nadam se  kada mi izađe nova knjiga “ U slavu rađanja i duhovnog traganja “ da će biti prilike  da se sretnem sa Novljanima i da diskutujemo o svim temama.

Za kada je zakazano novo predavanje?

U decembru ću održati neka  predavanja  u Beogradu  kao i edukaciju za pacijente. Pre dva dana u Beogradu je završen 11.  srpski kongres o šećernoj bolesti na kome sam imala interesantno i zapaženo predavanje na temu “ siMS skor i siMS skor rizika u kvantifikaciji metaboličkog sindroma i procene rizika za nastanak ateroskleroze”. Ovaj skor je nešto što je  potpuno novo što može biti od koristi doktorima i kliničkom i u naučnom radu. Skor je nastao na velikoj bazi od preko pet stotina mojih pacijenata i osmislio ga je moj doktorant Doc.Dr. Ivan Soldatović u okviru svoje doktorske disertacije. Skor već ima veliku citiranost a na kongresu sam prikazala najnovije publikacije u časopisima u svetu u kojima su koristili naše skorove.

Zbog čega vaše srce bira Herceg Novi?

Ispričaću  jednu priču koja se može nazvati “ Na putu prema Herceg Novom” Devedesetih godina prošlog veka bila sam na kongresu u Podgorici, a zatim mi se pridružio brat i proveli smo tog leta tri nezaboravne nedelje u Crnoj Gori. Imala sam blagoslov moje Mati Jelene Radulović,  već dugo počivše da odemo do manastira Svetog Vasilija Ostroškog, Slava Mu i Milost.  Prvu nedelju proveli smo u Baru obilazeći, Ulcinj, Adu  Bojanu i ostatke 365 manastira na granici prema Albaniji. Zatim smo se uputili u Herceg Novi i zastali u Budvi da pregdahnemo i nenadano ostali  nedelju dana u hotelu Slovenska plaža. Šetajući obalom jednog dana na boru zapazili smo  natpis o organizovanom odlasku u manastir Svetog Vasilija Ostroškog, javili se i krenuli jednog jutra prema manastiru. Sećam se velike energije i blagodati koje smo osetili, čitanja molitve nad moštima Svetitelja, suza blagodati i ikone koje smo kupili.  Na ikoni prepoznajem Svetitelja iz mog sna koji sam sanjala nekoliko godina ranije, Svetitelja koji me je podizao stepenik po stepenik i podigao na vrh stuba, visokog tri stotine metara odakle sam videla ceo svet. Od toga dana već tri decenije slavim Svetog Vasilija Ostroškog, Slava mu i Milost kao svoju  prvu zavetnu slavu.  Ovaj dogadjaj desio se na našem putu prema Herceg Novom u koji stižemo  treće nedelje.  Poslednju nedelju našeg letovanja provekli smo na Ostrvu cveća i iz Tivta se vratili u Beograd. Ovo je jedno nezaboravno letovanje prožeto duhovnim jakim sadržajima na putu prema Herceg Novom.

Tada je, vjerujemo i srce naše  današnje  sagovornice  odabralo Herceg Novi!

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close