Економија

PROGRAM “KUPUJMO DOMAĆE” USPJEŠAN PREMA PRVIM REZULTATIMA

Prvi efekti promotivne kampanje za Program „Kupujmo domaće“, nakon nešto više od mjesec sprovođenja su veoma ohrabrujući.

Pozitivan odgovor potrošača u Crnoj Gori pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je, u periodu od 8. do 20. maja, za potrebe programa Kupujmo domaće, sprovela agencija IPSOS, na reprezentativnom uzorku od 1.011 građana Crne Gore starijih od 18 godina. Takođe, prvi, preliminarni podaci iz trgovinskih lanaca, pokazuju rast prodaje domaćih proizvoda, saopštavaju iz pr službe programa.

-Prema istraživanju, čak 17% kupaca više i češće kupuje domaće proizvode u odnosu na period od prije godinu, što je, uzimajući u obzir činjenicu da se kupovne navike sporo mijenjaju, izvanredan rezutat i dobra osnova za dalji rad na podizanju svijesti potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda za jačanje domaće privrede i podizanje životnog standarda svakog građanina u Crnoj Gori.

Za Program Kupujmo domaće, prema istraživanju, čulo je 70% građana, a gotovo 44% njih bar djelimično ili u potpunosti zna i za konkretan sadržaj ovog nacionalnog projekta.

-Kao najznačajnije efekte ovog programa građani navode jačanje ekonomije (58%), otvaranje novih radnih mjesta (37%), jačanje povjerenja potrošača u domaće proizvode (35%) kao i generalno poboljšanje kvaliteta domaćih proizvoda (31%). Posebno ohrabruje podatak da 16% potrošača procjenjuje da će u narednih 12 mjeseci češće kupovati proizvode domaćeg porijekla, dok većina postojećih kupaca domaćih proizvoda očekuje da će im ostati vjerna i u narednih 12 mjeseci.

Zaključak koji proizilazi iz odgovora potrošača koji stabilno ili povećano kupuju proizvode domaćeg porijekla je da to čine prevashodno zbog povjerenja u domaće proizvode i njihovog pouzdanog kvaliteta, što i jeste jedan od ključnih ciljeva projekta.

Pozitivne trendove iz istraživanja stavova i ponašanja potrošača potvrđuje i iskustvo trgovinskih lanaca. Rast prometa zabilježen je u kategorijama jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, vode i bezalkoholnih pića, mesa i mesnih prerađevina, voća i povrća, zavisno od trgovinskog lanca.

Program „Kupujmo domaće“ pokrenula je Vlada Crne Gore u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore, najvećim trgovinskim lancima i proizvođačima, u cilju jačanja domaće privrede kroz povećanje dostupnosti, pozicioniranosti i potrošnje crnogorskih proizvoda na domaćem tržištu. Kao nastavak, pokrenut je i Program „Domaći ukusi“, sa ciljem uključivanja i turističke privrede u promociju i bolji plasman crnogorskih proizvoda i usluga.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close