ДруштвоИздвојено

PROGRAMI U SUSRET SPASOVDANU I OBNOVA HRAMA SVETOG VAZNESENJA NA TOPLOJ

U susret Spasovdanu , sveštenstvo Hercegnovske parohije je najavilo duhovne  svečanosti:  služenje Akatista Sv. Serafimu Sarovskom i koncert Moskovskog i hercegnovskog hora Sv Save  sutra u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj. Na  Spasovdan , u četvrtak 17. maja biće  obilježena hramovska slava sa svečatnom liturgijom, litijom i Akademijom.  U kontekstu praznika biće osvećeni radovi na fasadi i unutrašnjosti hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj.

Sveštenik Nikola Todorović je pozvao vjernike, ljude dobre volje da se sabiramo, dođemo na svečanost i u duhu praznika  ljepote i dobrote, koji će spasiti svijet,  pozdravimo sa  Hristos se Vaznese- Vaistinu se Vaznese!

– Kroz naš Crkveni odbor obnovili smo  hor Svetog Save, koji proslavlja 80 godina  postojanja.  Hor ima svoju misiju ne samo kroz putovanje, već i kroz poziv gostiju. Otac Aleksandar Gumerov je trenutno kod nas gost sa Moskovskim horom hrama Sv. Trojice. Oni su bili na litiji Svetom Vasiliju Ostroškom u Nikšiću. Mislim da će se njihovo putešestvije  završiti velikim molitvenim događajem   sutra , 15. maja u Crkvi Sv. Vaznesenja gdje  će biti služen Akatist Svetom prepodobnom Serafimu Sarovskom, igumanu ruskog naroda, uz cjelivanje ikone i čestice njegovih svetih moštiju – izuzetno  vrijedne relikvije. Uslijediće koncert  ruskog i našeg hora Svetog Save. Početak programa je planiran u 19 časova, najavio je đakon Zoran Miljanić.

Na  Spasovdan ili Sveto Vaznesenje Gospodnje  u četvrtak će biti obilježena hramovska slava Crkve na Toploj koja proslavlja 305 godina otkako je podignuta, posvećenu Vaznesenju Gospodnjem.

– Ujedno  će biti obilježen i jubilej 300 godina Topaljske (opštine) komunitadi, kada je naš narod dobio samostalnost od venecijanskog dužda. Sabranje je  blagoslovio  Mitropolit Crnogorsko-primorski  Amfilohije, koji će taj dan predvoditi  Svetu arhijerejsku liturgiju  u hramu Svetog Vaznesenja na Toploj,  koja će početi u 9 časova. Tom prilikom biće obavljeno malo osvećenje Crkve nakon radova koji se izvode, kaže sveštenik Nikola Todorović:

Svečana litija  ispred hrama biće  formirana u 18 časova, nakon večernje službe. Potom će litija proći glavnom ulicom do crkve Svetog Arhangela Mihaila, gdje će se zadržati izvjesno vrijeme i vratiti do hrama na Toploj.

Sveštenik Nikola je dodao da je drevna  praksa da se narod blagoslovi iznošenjem ikona i nošenjem litije. Nakon litije oko 19 časova  biće upriličena svečana Akademija koja će biti posvećena obilježavanju godišnjice hrama i jubileja Topaljske komunitadi.

– U programu koji će otvoriti Mitropolit Amfilohije   učestvovaće istoričari, Dr Goran Komar koji će govoriti o značaju ovog istorijskog događaja,  nastupiće hor Svetog Save koji proslavlja 80 godina postojanja,  KUD Ilija Kišić, đakonica  Danica Nikić Crnogorčević  i brojni drugi učesnici,  koji će torženstveno uveličati ovaj  značajni duhovni događaj. Posebno je zadovoljstvo istaći da će tog dana slavlje uveličati  uvođenje   đakona  Zorana Miljanića u službu njegovoj pastvi. Ovaj divni mladi čovjek će u toržestvenom duhu biti rukopoložen  za sveštenika , objasnio je protojerej Todorović.

Đakon Miljanić nam je kazao  da je to velika čast za njega, da se u bratskoj slozi  pripremaju za praznik Hristovog Vaznesenja.

– Zahvaljujem se ocu Nikoli, što je najavio za mene taj veliki događaj, to je ono o čemu sam sanjao,  o čemu sam maštao, o radu sa ljudima. Velika mi je čast što živim u eri ovih otaca koji su me primili kao najrođenijeg  i što žviim u vremenu Mitropolita Amfilohija, poručio je Miljanić.

  NOVO RUHO HRAMA SVETOG VAZNESENJA NA TOPLOJ 

– Hram je dobio novu dimenziju, što predstavlja simboliku praznika kojem idemo u susret, sveopšteg preobraženja na osnovu  Vaznesenja Gospodnjeg. Kad uđete u hram sada ćete vidjeti mnogo širi prostor, koji je ostvaren upotrebom novih boja na fasadi i  u unutrašnjosti Crkve . Završiće se ikonsotas i aplikacije koje su pozlaćene. Trenutno se radi  na zamjeni prozora, ofarbanim  u boji fasade i sve će dobiti jednu monohronu dimenziju. Završava se apsdini dio oltara. Kada smo kopanjem apsidnog prostora naišli na elemente sabornosti, prosto iz zidova su  izašli sintroni (saprestolja), koji ukazuju  da je  nekada naš hram bio smatran sabornim  hramom, što svjedoči i proslava 300 godina Topaljske komunitadi, kada  je naša crkveno-narodna uprava održala crkvenu i svenarodnu sabornost, oko ovog hrama.  Pred nama je jedan  veliki podvig i mogućnost ostvarenja nemogućeg ,jer Crkva jeste ta projava u pozitivnom vaskršnjem smislu,  tako da se, na neki način, radovi  i život crkve kreću  u kontekstu prisustva Božijeg  na zemlji od rođenja, njegovog vaskrsenja i vaznesenja, kazao je đakon Miljanić.

Otac Nikola je dodao da je hram na Toploj star 305 godina.

-Utvrđujemo ono što je ostalo od naših predaka, potvrđujemo njihova djela. Svaka generacija dala je svoj pečat i mnogi bogati moreplovci su donosili i ikonama ukrašavali hramove. Ovom  hramu posvećenih ovdje ima dosta ikona. Sve će biti sačuvano,  sve su samo očišćene od taloga vremena. Crkva je opterećena  ambijentom,  gdje nije bilo prirodne ventilacije,  zato će biti urađena  klimatizacija. Ikonama je vraćen stari sjaj i ljepota  autora i ikonopisca. One će zasijati starim sjajem. Blagodarim  našem sugrađanininu Ivanu Zečeviću,  koji je uložio ogroman trud  kako bi bilo sve završeno u ovoj fazi, zahvalio se otac Nikola. Istakao je doprinos  arhitekte  Srđana Marlovića  kojui je savjetima  pomogao da  izražaja dođe  kreacija i  mogućnost viđenja starine  u sadašnjem vremenu. On je pozvao sve ljude dobre volje da vide tu ljepotu, taj  umjetnički  izraz obnovljenog ikonostasa ,koji je zasijao u punoći boja i sačuvanoj patini vremena.

V.Mijatović

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close