ДруштвоИздвојено

PROJEKAT ACHIEVE U HERCEG NOVOM- MLADI UČILI I RAZGOVARALI O EU

Veliki broj učenika JUSMŠ ,,Ivan Goran Kovačić” iz Herceg Novog učestvovalo je u Prvom lokalnom događaju međunarodnog projekta ACHIEVE održanom u ovoj školi. Događaj koji je za cilj imao da približi EU mladima, kao i da ih podstakne da razmišljaju o položaju i odnosu Crne Gore naspram EU, organizovala je Kancelarija za međunarodnu saradnji Opštine Herceg Novi u saradnji sa nastavnim osobljem i učenicima novske srednje škole.
Učenici su bili u prilici da kroz učešće u kvizu i igrama asocijacija provjere svoje znanje o istoriji, kulturi i geografskim odlikama država članica EU.

Predstavljeni su i rezultati ankete koja je sadržavala pitanja o Herceg Novom i EU, a koju su sproveli sami učenici uz podršku profesora Gojka Đurđevića. Vrijedi istaći još jednu zanimljivu aktivnost Prvog lokalnog događaja , prisutni su mogli da putem video linka saznaju šta njihovi vršnjaci iz različitih država EU misle o aktuelnim dešavanjima na evropskom kontinentu.
U sklopu ovog događaja predstavnici Sekretarijata za kulturu i obrazovanje dijelili su evropske omladinske kartice svim zainteresovanim učenicima. Raznovrstan program zaokružen je debatom u američkom parlamentarnom formatu koja je za temu imala „Ovaj Dom smatra da je Evropska Unija rješenje za ključne probleme crnogorskog društva”. Četvoro učenika-debatera je prikazalo zavidno znanje i retoričke sposobnosti pred više od 70 svojih vršnjaka, kao i profesora. Debati su prisustvovali i predstavnici Kancelarije za međunarodnu saradnju.
Projekat ACHIEVE, EU programa Evropa za građene, usmjeren je ka razvoju evropskog identiteta kroz bolju spoznaju zajedničke istorije, kulture i duhovnog nasljeđa gradova Jugoistočne i Srednje Evrope. Opština Herceg Novi je jedan od 15 partnera na ovom projektu koji okuplja lokalne samouprave, institute i organizacije iz preko 10 evropskih zemalja.

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

  1. Ово је грубо мјешање у политику образовања Боке и околине. Наравно да има више алтернатива за нашу будућност. ЕУ није добра опција, по мом мишљењу. Ученицима се морају представити и друге опције.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close