Култура

PROJEKAT “ZATO ŠTO TE SE PLAŠIM” – KAKO PREVENTIVNO DJELOVATI PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA

Predstava   “Zato što te se plašim” odigrana je danas u dva termina u Dvorani Park, treće igranje zakazano je za 17 i 30  a naša  snažna preporuka je da pogledate  ovaj  ozbiljan program  prevencije vršnjačkog  nasilja.

Prvi deo jeste  predstava “Zato što te se plašim”, koja daje prikaz dobrih i loših ponašanja i uči mlade ljude da je  pravo rješenje problema zdrava komunikacija. Igraju Ivan Jevtović, koji potpisuje i režiju, zatim  Milena Nikolić i Dejan Jajčanin. Tekst  potpisuje  dramatug Dunja Petrović.

U drugom dijelu  sa hercegnovskim osnovcima i srednjoškolcima razgovarao je prof. dr. Žarko Trebješanin, psiholog , upućujući kao suštinsku poruku: nasilje rađa nasilje a izlaz je građenje vlastitog stava.

– Nasilje je jedan vrlo ozbiljan problem, koji ostavlja veoma štetne posledice po onoga ko trpi nasilje, a u neku ruku i sam nasilnik postaje žrtva, ali nasilje je jedan društveni fenomen koji pogađa čitavo društvo i zajednicu. Društvo je i zasnovano na tom principu saradnje, principu razmene, dobrih odnosa. Ako ima suviše nasilje to društvo uništava.  Nasilje nije samo kada se potučete, već je i ono verbalno , kada se govore ružne reči i ono takozvano socijalno nasilje kada hoćete nekoga da izolujete, nećete sa nekim da se družite.

U ovoj predstavi mogli smo da vidimo da nasilje potiče iz porodice.

-Ukoliko su u porodici odnosi nezreli, ukoliko imate nekoga, to je obično otac, kao i u predstavi, koji pokazuje snagu na djeci i tuče ih često bez ikakvog razloga, ta deca koja su kao mali bile žrtve postaju nasilnici i to je psihološki razumljivo. Ako neko trpi nasilje, gomila se bes, agresija i onda se prazni tamo gde može, kazao je Trebješanin.

Možda najinteresantniji,  treći  dio  programa  urađen je  sa  djeciom  kojoj je data mogućnost da oni “režiraju” drugačije završetke sukoba dvojice vršnjaka od kojih je jedan nasilnik. Djeca su prvo predstavu pratila bez daha, potom razgovarala sa psihologom Žarkom Trebješaninom, a onda se prihvatila ozbiljno i trećeg zadatka. Uz  upute sjajnog Ivana Jeftovića koji je sugerisao i način  ponašanja u pozorištu ( zbog gurkanja, šaputanja, gvorenja u glas mlade novske publike) ovaj  program je ispunio sve očekivane ciljeve. Još samo da oni koji su bili u publici poslušaju  savjet da se češće okrenu knjigama nego televiziji, i rezultati bi brzo bili vidljivi.

Interaktivna, ozbiljna, sa ubjedljivim glumcima,  građena na dobrom tekstu,  predstava „Zato što te se plašim“   i večeras od 17 i 30 u Dvorani “Park”. Tako  se  nastavlja  ciklus interaktivnih predstva za djecu i mlade koji je pokrenuo opštinski Sekretarijat za kulturu i obrazovanje, u želji da kroz pozorišnu formu i razgovor ukaže  na probleme u zajednici o kojima se malo govori.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close