Друштво

PROJEKTA “POWER”: SASTANAK OSI IZ CRNE GORE I BIH U HERCEG NOVOM

U okviru projekta prekogranične saradnje P.O.W.E.R “Stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom” u hotelu Sun resort završen je dvodnevni sastanak osoba sa invaliditetom iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine  koje su kroz ovaj projekat dobile priliku da odrade pripravnički i njihovih mentora.

Kroz projekat 10 OSI iz Crne Gore i 11 iz Bosne i Hercegovine  pripravnički staž obavljalo je godinu , a susret  u Herceg Novom, bila je prilika za razmjenu iskustava, kazao je PR projekta Josip Milanović:

-Okupili smo pripravnike i mentore iz BIH i CG s obzirom na to da je riječ o prekograničnoj saradnji na projektu koji finansira EU. U okviru projekta realizovali smo veliki broj aktivnosti, kao  i kampanje  o važnost zapošljvanja osoba sa invaliditetom, ali i brojna istraživanja, kazao je Milanović.

Kako je istakao Milanović,kroz projekat su bila osigurana sredstva i za pripravnika kao i mentora, ali bilo je izazovno pronaći poslodavce:

-Neki su poražavajuće odbijali tu mogućnost i nažalost svijest nije toliko razvijena. Istraživanja pokazuju da osobe sa invaliditetom motivisano djeluju na svoj kolektiv. Oni vrlo brzo znaju obaviti svoje zadatke dok osobe koje nemaju invaliditet to odgađaju, sporiji su, ali kada vide da je osoba sa invaliditetom to u što kraćem roku riješila onda to motivisano djeluje i na njih, objašnjava Milanović.

Učesnici sastanka su obišliNVO “Nova šansa” i upoznali se sa načinom rada, a kako je rekao Milanović, oni su otvorenog srca pristali da budu dio ovog projekta posebno kada govorimo o pripravničkom stažu. Projekat P.O.W.E.R. finansira Evropska unija, kroz IPA II Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 459.776 eura, od čega Evropska unija finansira 390.800 eura. Za projektnu realizaciju su zaduženi Caritas Bosne i Hercegovine u saradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje paraplegičara Bar i Biznisstart-up centar iz Bara.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close