ИздвојеноКултура

PROMOVISAN “OPŠTI LIST, TVRDOŠKO SAVINSKI POMENIK”

“Opšti list, Tvrdoško savinski pomenik” priređivača dr Atanasija Jevtića i dr Gorana Komara, sinoć je promovisan u Muzeju Hercegovina u Trebinju.

Direktorica muzeja Ivana Grujić je podsjetila da su u Pomenik ili Opšti  list upisivana imena ktitora ili priložnika naših manastira. Pomenik se u književnosti i istoriji našeg naroda pojavljuje već od 14 i 15. vijeka.

-Originalni Zbornik sačinjen je od imena priložnika manastirima u 17 i 18. vijeku koju su trebinjski kaluđeri, nakon razaranja Tvrdoša prenijeli u manastir Savina, spaja tvrdoški i savinski manastir, rekla je direktorica muzeja Ivana Grujić te podsjetila da je Opšti list u izdanju Zadužbina “Knez Miroslav Humski” iz Trebinje, štampan povodom 800 godina od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Dr Goran Komar, kazao je da je od pet knjiga sačuvan samo Tvrdoško savinski pomenik blagodareći činjenici da su knjigu trebinjski monasi prenijeli u Boku Kotorsku u manastir Savinu. Ovaj poslednji od pet opštih listova, na 250 stranica čuva oko 3.700 imena, između kojih je šest arhijereja, dvadeset mitropolita, osam arhiepiskopa, pet kraljeva, carice Jelene, oba cara i Svetog Simeona Mirotočivog, monaha i monahinja, članova porodica koje su darivale crkve i manastire, a od ukupnog broja, u pomeniku, kazao je dr Komar.

U Pomenik je sabrano preko hiljadu ženskih imena.

Mitropolit Crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije je naglasio da je pomenik u crkvi od njenih početaka.

-Posebno se zapisuju oni koji su dali sebe i svoje priloge crkvi Božijoj. Pomenik nam je i svjedočanstvo o zanimljivim i danas neobičnim imenima koje su nosili naši preci, kazao je mitropolit.

Promociji su prisustvovali vladika Zahumsko hercegovači i primorski Dimitrije, predsjednici opština Herceg Novi i Trebinje, Stevan Katić i Miko Ćurić.

Opšti list u izdanju Zadužbine “Knez Miroslav Humski” iz Trebinje, štampan je povodom 800 godina od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i osnivanja eparhije Humske. Suizdavači su Društvo za arhive i povijesnicu Hercegnovsku – Herceg Novi, Srpsko udruženje Ćirilica i Muzej Hercegovina iz Trebinja.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close