Друштво

PROSLAVLJEN SVETI ANDREJ PRVOZVANI U KUTIMA

Povodom slave hrama Svetog Andreja Prvozvanog u Kutima svetu arhijerejsku liturgiju služio je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Povodom praznika održana je litija i prerezan slavski kolač.

U besjedi mitropolit Amfilohije je naglasio da je Andrej prvi sledbenik i prvi apostol Hristov koji je stradao na krstu 62 godine zbog odanosti novozavjetnoj vjeri. Kako je za života iscjeljivao uboge i bolesne, tako je nastvljeno i nakon njegove smrti djelovanje njegovih čudesnih moštiju, kaže nam predanje:

-Bio je apostol Carigrada i Rusije i patron ruskog carstva i doma Romanovih. U Vizantiji je postavio prvog episkopa Svetog Strahija, a u Kijevu pobio krst i proreko sjajnu hrišćansku budućnost ruskom narodu.

Dodao je da je i apostol Andrej postradao, kao što su postradali i ostali učenici Hristovi, kao i sam Gospod.

-I Andrej je razapet. Nije smatrao sebe dostojnim da bude razapet kao Hristos, nego je tražio da ga naopako razapnu. Taj njegov krst se i danas čuva, kao i njegove mošti i njegova lobanja u Patrasu. Sveti apostol Andrej Prvozvani – veliki učitelj Crkve Hristove i apostol Hristov“, rekao je mitropolit Amfilohije.

Naglasio je da se, kao i sa prvim učenicima, tako sa Crkvom Hristovom događa kroz vjekove, do naših vremena.

-Evo vidite i danas, ovdje kod nas oni bezbožnici koji su došli poslije Drugoga svjetskog rata, nastavljaju svoje djelo i danas, gone Crkvu Hristovu. Htjeli bi da joj presude, pa donose neke svoje lažne zakone, bezbožne zakone, čak i gore zakone od onih koje su donijeli staljinisti i titoisti, koji su ubijali i Boga kao nebeskog Oca, a i svoje roditelje. Bogoubice su postajali bratoubice – to uvijek biva pravilo. Vladika Amfilohije je rekao da jedino što još nije opljačkano u Crnoj Gori jeste Crkva Hristova.Ona je vaskrsla, iako su računali da je uništena 1945. godine. Jednoga od tih bivših komunista su pitali: Što vi nijeste četrdeset i pete stvarali svoju crkvu, ovu što sad hoćete da stvarate? A on im je odgovorio: Mi smo računali da Crkve više nikada neće biti“, rekao je Vladika Amfilohije.

U besjedio vladika Amfilohije podsjetio je i na žrtve sveštenstva Cetinjske mitropolije gdje je na kraju Drugog svjetskog rata na pravdi Boga ubijen Mitropolit crnogorski Joanikije sa preko 120 najboljih sveštenika.

Današnji bezbožnici misle da je vlast nešto vječno, a zaboravljaju da ničija nije do zore gorela, kao što je to narod dobro rekao. Svaka vlast je privremena, a samo je Božja vlast svevremena“, poručio je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je podsjetio i na život i dijelo prote Sava Nakićenovića i predložio da pored sale u Duhovnom centru Ćirilo i Metodije koja nosi njegovo ime, što prije budu sabrana i obljavljena njegova brojna djela vezana za etnologiju, ekonomiju i hrišćanske studije. Održan je i parastos na grobu Sava Nakićenovića, a članice Kola srpskih sestara pripremile su i posluženje.

foto: Mitropolija Crnogorsko primorska i Z.Š. 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close