ДруштвоЕкономија

Protest bjelskih brodograditelja: Prolongira se odluka o dodjeli koncesije i prodaji imovine

Radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela jutros su se okupili ispred kapije preduzeća, nezadovoljni što se, njihova, sve teža situacija ne rješava ni osam mjeseci nakon uvođenja stečaja u ovo preduzeće. Radnici su nezadovoljni što se ne razmatra jedina ponuda koja je stigla na tender za koncesiju za korišćenje brodogradilišne luke i što se odugovlači sa raspisivanjem drugog tendera za prodaju imovine. Plata koja je kasnila nekoliko dana uplaćena je danas nakon protesta a za sutra je najavljen sastanak predstavnika Sindikata i stečajnog upravnika Žarka Ostojića. Od ishoda razgovora zavisiće i njihova odluka da li će nastaviti protest ili rad, kaže predsjednik Sindikalne organizacije Mladen Krivokapić.

-Svojevremeno nam je iz tenderske komisije i Ministarstva pomorstva i saobraćaja obećano da će se sve riješiti do decembra. Ipak, do danas ne znamo kakav je naš status. Jedina ponuda na tender za koncesiju koji je zatvoren 17. februara stigla je od Pitera Manka odnosno kompanija „Adriatk Marinas“ i „Damen“ i nije nam jasno zašto se ta ponuda ne razmatra. S druge strane, jedan tender za prodaju imovine je neuspješan, a prolongira se raspisivanje drugog poziva.Opravdano se probudila sumnja kod radnika da nešto nije u redu. Smatramo da je neko iz resornog ministarstva trebalo da nam se obrati. Odgovore smo tražili od rukovodstva ali ni oni nisu upoznati.  Situacija je mnogo teža nego kada je stečaj uveden- kazao je Krivokapić.

On podsjeća da radnici već osam mjeseci primaju platu u iznosu od 193 eura. Skoro svi su kreditno zaduženi,  a banke neće da čekaju uplatu rate.

-Prvenstveno mislim na CKB koja nema više razumjevanja prema nama. Tražili smo da nam odobre grejs period, nisu pristali i traže garancije kada će se imovina Brodogradilišta prodati. To sada niko ne zna i niko im ne može reći kada će to biti. A mi ne možemo tolerisati da nam kasni i ta socijala koju primamo-kazao je Krivokapić.

U Brodogradilištu je trenutno zaposleno 183 radnika.  Posla ima ali u manjem obimu a trenutno se radi na četiri plovila.

Podjećamo, radnici Brodogradilišta protestvovali su prošle godine dva mjeseca zahtjevajući isplatu svih potraživanja a to su dvije i po plate, pet zimnica, 23 naknade za podstanarine, povezivanje radnog staža za pet i po godina i otpremnine. Sva potraživanja u iznosu od 1, 3 miliona eura su ušla u stečajnu masu i biće isplaćena od prodaje imovine preduzeća.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close