Спорт

ПВК “ЈАДРАН”: СЈЕЋАЊЕ НА ИВАНА ЗУБЕРА

По жељи и уз договор са породицом дана 29.06.2020. у понедељак објављујемо да је један од најстаријих чланова клуба Иван Ивица Зубер преминуо у петак 26.јуна у поподневним часовима. Сахрањен у кругу породице, комеморативна сједница од стране клуба није организована из разлога немогућности организације исте сходно мјерама везаним за пандемију Ковид 19. Клуб ће у наредном периоду сходно ситуацији, организовати пригодно сјећање на нашу легенду.

Наш драги и поштовани Ивица, генерацијама Јадранаша је био учитељ, тренер, савијетник, према некима је гајио и родитељска осијећања, а оно што је сигурно да је био стратег херцегновског и црногорског, а дијелимично и југословенског пливања.

У “Јадран “је дошао као пливач 1949. године и остао са његовом последњом пливачком активношћу, организацијом “Монтенегро КУП мимоза 2020.”, до фебруара ове године, што је пуних 70 година са његовим и нашим “Јадраном”.

Након пливачке каријере коју је имао у дисциплини краул-слободно, постаје тренер пливача “Јадрана” и у врло кратком времену својим знањем, упорношћу, својом харизмом, па можемо рећи и фанатизмом постиже врхунске резултате. Из Херцег Новог, који је те давне 1959. године имао пар хиљада становника и без услова за рад, ако не рачунамо море, постиже феноменалан успијех и доноси титулу Првака Југославије у пливању 1959. године. Каква енергија је била потребна да се то постигне и оствари можемо само претпоставити, а она се налазила искључиво у тренеру и стратегу Ивану Ивици Зуберу.

Наставља са радом у свом клубу стварајући врсне пливачице и пливаче до 1966. године када је услиједио позив од италијанске пливачке федерације и клуба “Роме” да преузме њихов стручни рад. Одлази у Италију гдје ужива огроман углед у круговима спортских радника пливачког и ватерполо спорта и постиже врхунске резултате који иду чак до Олимпа, тј. његови пливачи имају запажену улогу на великим такмичењима и Олимпјским играма.

Након 20-так година, враћа се у свој Херцег Нови и вољени “Јадран” и одмах показује организаторске и стручне способности и херцегновско пливање у кратком року буди и подиже на завидан ниво. Појављују се пливачице и пливачи са вриједним резултатима и опет његови иду до самог врха до Олимпијских игара. Када више није био у могућности да свакодневно ради, остаје координатор, савјетник и осмишљава највећу пливачку манифестацију у Црној Гори “Монтенегро мимоза КУП” који је доживио фебруара ове године 24-то издање. Неуморни Ивица са пуних 89 година сам, сигурно и упорно припрема , организује и реализује до саме завршнице митинг, чиме показује своју савијесност и невјероватну енергију. То је био наш Ивица Зубер који је држао на леђима једна од базичних спортова, пливање пуних 70 година и показао како се и у спорту који код нас на жалост нема популарност и у њему нема новца, може урадити пуно и доћи до самог врха.

Као човјек, боље рећи господин, предивних манира, красног опхођења, са увијек лијепим ријечима је комуницирао са свима. Његов шарм, хумор, елоквенција и познавање свих тема и области су му дозвољавали да може ући у разговор, дискусију, полемику са било ким.

Због свега горе наведеног, смо га уважавали, цијенили, поштовали, а због његових људских врлина смо га вољели.

Његов и наш “Јадран”.

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close