Video prilogЕкономијаИздвојено

РАДНИЦИМА “ВЕКТРА БОКЕ” ПОДРШКУ ДАЛЕ КОЛЕГЕ ИЗ “РАДОЈА ДАКИЋА”

Бивши радници “Вектра Боке” допунили су кривичну пријаву коју су поднијели недавно СДТ-у са захтјевом да се преиспита приватизација некадашњег ХТП Бокa јер, како су навели на данашњој конференцији за новинаре, сумњају да Вектра Монтенегро није дала ни цент за куповину тог предузећа. У дугогодишњој борби за остваривање својих права из радног односа добили су подршку од колега из „Радоја Дакића“.

Предсједник НВО „Бивши радници Вектра Боке“ Ђорђе Рајак подсјетио је да је менаџмент “Вектра Боке” и прије него што су постали власници акција ставили имовину фирме под хипотеку на рачун кредита фирме Вектра Монтенегро у износу од 24 милиона еура те да основано сумњају да за куповину ХТП Бока нису дали нити један цент јер никада није активирана банкарска гаранција на 60 милиона еура.
-Зато сумњамо да је Бока само прешла фиктивним папирима прешла у руке новог власника. зато тражимо да тужилаштво испита те наводе, јер смо ми доведени до просјачког штапа – рекао је Рајак.
Радници су се обратили и представнику Европске уније у Црној Гори указујући на непоштовање и кршење закона, Устава и међународних конвенција од стране послодавца а на штету радника. Као једину свијетлу тачку у низу лоших збивања Рајак истиче двије судске пресуде у корист радника на износ од 120 000 еура за неиплаћене прековремен сате, разлику зараде и годишње одморе у периоду од 2013 – 2015. године. Пресуде су правоснажне а извршитељ је блокирао рачун Вектра Боке на тај износ.
-Успјели смо да ставимо хипотеку на Хотел “Плажа” и на једну парцелу у Суторини а да ли ћемо се наплатити видјећемо – казао је Рајак.


Рајак подсјећа да је рачун “Вектра Боке” блокиран већ дуже вријеме а да власник Драган Брковић није вратио пет милиона које су приходовали од продаје имовине “Вектра Боке”. Сматра да је са тим новцем могао да исплати сва радничка потраживања и да се деблокира рачун фирме.
Бивши радници “Радоја Дакића”, њих скоро 1.800, већ 15 година потражују око 60 милиона еура за зараде и камате, а за то имају правоснажне пресуде. На њиховиу иницијативу је Уставни суд донио одлуку да се из Закона о стечају укине члан 55 чиме је омогућено да радничка потраживања буду приоритетна у односу на све друге повјериоце. Представници радника те угашене подгоричке фирме данас су дали подршку колегама из Херцег Новог. Милан Вукчевић предсједник НВО “Радоје Дакић” казао је да су сви протести реакција на неправду што им се ускраћује нешто што им по закону припада.
-Солидаришући се са радницима било које фирме која је у стечају ми се борима и за нас и за све, јер новац из Буџета припада свима. Члан 55 Закона о стечају направио је разлику међу грађанима, сврставајући их у три исплатна реда при чему су радници оштећени. То нису наша потраживања већ њихова дугопвања пшрема нама – казао је Вукчевић.
Деценију и по дугу борбу у којој су радници били парнични, па извршни и на крају стечајни повјериоци , многи нису окочали, каже Вукчевић:
-Одржали смо 600 протеста од 2009. године све до марта ове године када смо их обуставили због пандемије. За шта човјек да се бори ако неће за своје плате и пензије. На жалост многи данас нису живи. Више од 600 их је умрло а 11 их је извршило самоубиство из тешке муке. Нико није реаговао на то нити је одговарао -казао је Вукчевић.
Он је казао да настављају борбу и да неће одустати од новца који су поштеним радом зарадили а то препоручује и колегама из Херцег Новог.

Повезане Вијести

Један коментар

  1. Vektra Boka je kupljena keajem 2007 godine a kredit koji se spominje je realizovan 2011 ili 2012 godine a za hipoteku je dato zemljiste da li u Kolasinu ili Zabljaku (prva laz). Sa presudama koje su dobijene Nvo nema nikakve ali bas nikakve zasluge kao i sa stavljanjem teretnice a ne hipoteke na plac u Sutorini i Hotel Plazu (druga laz). Jedina istina izbesena od strane Nvo je da se sa 5 miliona eura koji su pozajmljeni kcerci firmi mogao izmiriti sav dug prema radnicima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close