ДруштвоИздвојено

РАДОВИ НА КОЛЕКТОРУ У БИЈЕЛОЈ ПРОУЗРОКОВАЛИ ИЗЛИЈЕВАЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА

Компанија Ћелтикћоглу,  након осам година од почетка извођења радова на изградњи колекторске мреже , преузела је обавезу да  заврши и преда технички исправан колектор Друштву  и херцегновском предузећу Водовод и канализација – до 25. јуна.   

 Радници ове турске компаније су откопали дио колектора који би требало да се замијени   код хотела Делфин у Бијелој.  Раскопали су пут и отворили рупу на шеталишту. Градилиште је необезбијеђено. Радови су проузроковали  истицање отпадних вода у море, што је наишло на негодовање  мјештана.

Мјештанка Жана Перовић сматра да судећи према ономе што је девастирано , радници не знају шта раде.

-Багер је упао у рупу, одвалио асфалт  и још више је  девастирао канализациону цијев.   Велике количине  фекалних вода су избачене  у море. Цијели  дан нико није могао да се купа. Звали смо све надлежне у Општини.  На овом подручју  је преко 30 кућа.  Ризик је пролазак малом улицом поред хотела Делфин.  Не можемо проћи поред те рупе није обезбијеђено и обиљежено градилиште а што је ризично посебно ноћу.  Дио  пута  се обрушио у рупу 4 пута 5 метара, рупа је пуна фекалних вода. Смрад се шири. Огромна гомила пијеска који се натапа отпадном водом и  излијева у море.  Та вода негдје сада циркулиште.  Пет шест  дана нико се није појављивало на градилишту. Једноставно нико нас не обавијшетава, не знамао до када ће то трајати. Ово је мјесто са пуно хотела и приватног смјештаја. Очекујемо и госте из ЕУ. Ту рупу би  требло  затрпати афалтирати, ту је хаос. Проблем траје 25 дана. Рачунали смо да ће поправити.  Рупа је проширена,  док нису нашли механизацију да наставе даље. Данима нема радника на градилишту, објашњава проблем Перовић.

Весна Жмукић становница овог насеља,  наводи да је  од смрада и прљавштине  настала –  катастрофа. 

–  Не може се проћи  из Улице Слоге.  И друга улица којом пролазимо је  у лошем стању. Оштетили су је камиони и приморани смо да  тим путем идемо на шеталиште и на  плажу. Опасно је проћи , обрушава се и тај дио. Дјеца пролазе.  Улична расвјета у том дијелу не ради. Најтужније што нема нигдје радника. Ништа није обиљежено, тако је и ризик пролазити тим путем, указала је Жмукић.    

Директорица Друштва за изградњу водоводне и колекторске инфраструктуре у Општини Херцег Нови Јелена Ђаковић  нам је казала да ово што се ради је везано са Уговором који имају са извођачем Ћелтићоглу: 

– То је врста радова које они имају у обавези да заврше прије него што се обави примопредаја комплетног колектора. Проблем што се одужило и траје десет дана  у недостатку механизације за такву врсту посла.  Имам информацију да  ће у понедељак тај посао бити завршен, навела је Ђаковић.

Она је напоменула да је  био инцидент и у Ђеновићу.
-Вјероватно је био проблем на одржавању старог дијела колектора   у Ђеновићу.  

И поред наведених проблема и неповјерења мјештана у то да ће ускоро бити  ријешен проблем, поступак  техничког пријема цијелог колектора приводи се крају.

–  Завршава се одређени период за отклањање недостатака на канализационој мрежи, а то и јесу ови радови у Бијелој,  који су у току.  Други радови су већином завршени. Преостао је мали дио  везан за  испитивање мреже,  не ради се више  о грађевинским радовима, ископавања и поправке. Тако да на преосталом дијелу колектора неће бити више ископа, сматра Јелена Ђаковић.

Према њеним ријечима надзорни орган (фирма Далем) прати све радове и они морају да потпишу шта је све урађено и да се поново сними и испита.

То је у склопу Уговора, који је пробијен.  Они који нису испоштовали  уговор требало би да плате и пенале  за пробијање уговора.

Подсјећамо, радови на изградњи водоводне и канализационе инфраструктуре у капиталном пројекту колекторске мреже и постројења ,укупне вриједности око 30 милиона еура,  који је почео да се реализује 2012.  године – више пута су прекорачени. Уговором је било прецизирано да пројекат  буде реализован – до фебруара 2014. године. Од тада је Општина као инвеститор потписала са извођачем четири  анекса Уговора овог државног пројекта. Примопредаја није обављена, док функционише колектор из Игала приобалним путем до Мељина и са ривијере до постројења – које још није завршено па ради и прихвата отпадне воде из два смјера, захваљујући напорима радника предузећа Водовод и канализација.      

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

  1. Jad I bruka, onoga koji sklopio posao na izgradnji kolektora sa turcima treba poslati u zatvor na duze vrijeme. Tako stetan ugovor po opstinu po gradjane je kriminalno djelo.. Ugovor u kojem ne postoji rok niti nivo kvaliteta radova

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close