ДруштвоИздвојеноКултураРазговори

RAZGOVOR: ANA ZAMBELIĆ PIŠTALO – IMA PROSTORA ZA NAPREDAK U KULTURI JER TU “MOŽEMO DA ŽIVIMO ZAJEDNO, JEDNAKI, MADA RAZLIČITI”

Rukovođenje Sekretarijatom za kulturu od nedavno je u našoj opštini  preuzela Ana Zambelić Pištalo, a dobru sliku o stanju kulture u Novom stekla je, ističe, radeći prethodno u Herceg festu,  kao profesionalac ali i kao, uslovno rečeno. potrošač kulture.

Podsjećajući na  značajne nadležnosti ovog  Sekretarijata,od obezbjeđivanja boljih uslova rada  u ustanovama kulture, planiranja i predlaganja programa razvoja kulture u cilju poboljšanja ponude grada, do izdavačke djelatnosti, spomen obilježja, fondacija i zadužbina, naša sagovornica u Novskom mozaiku , ističe da ima prostora za napredak, ali i dosta dobrih stavki koje bi trebalo zadržati uz  obavezu da se one u određenim aspektima unaprijede.

Herceg Novi  se prepoznaje po brojnim kulturnim sadržajima, šta biste posebno izdvojili, pohvalili, a šta , eventualno, mijenjali?

-Ono na čemu ću insistirati  i što je suštinski važno jeste da se neke stvari sistemski riješe. Moramo znati šta je to interes grada. Koje manifestacije treba finansirati. U planiranju bi trebalo napraviti otklon od dešavanja koja ne njeguju kvalitet i raditi na poboljšanju kvalitetea onih za koje procijenimo da treba da opstanu.

Novska publika je zahtjevna i ona svojim prisustvom  ili ne prisustvom, šalje jasnu poruku  Opštini. Naglasila bih da je jedan od zadataka Sekretarijata, koje ja prepoznajem i njegovanje i edukacija publike. Trebalo bi  više raditi na edukaciji mladih u smislu poboljsnjanja ponude  namjenjene upravo njima. Znači više predstava , radionica i slično. Besmisleno je prepustiti prostor i upliv šunda  jer onda dugoročno nemamo rezultate. Ako na vrijeme ne odnjegujemo publiku, šta u budućnosti treba da očekujemo. Prosto, nijedana oblast života ne može se odvojiti od kulture i razumijeti izvan nje. U sklopu navedenog  vjerujem da ćemo ostvariti značajnu saradnju  i  sa UNICEFOM. U julu  su održane dvije značajne manifestacije. 34. Dani muzike koji su u programskom smislu novskoj publici predsatvili kvalitetan program i Sajam knjige koji organizuje Gradska biblioteka i čitaonica u sradnji sa Sekretarijatom za kulturu. Pored evidentnog kvaliteta, u organizacionom i programskom smislu ima prostora za boljitak sto je i zadatak svih koji djeluju na polju kulture.

Kako kulturni život  obogatiti, kako određene manifestacije inovirati, kako isprofilisati kulturni mozaik grada, čime mu dati poseban pečat?

-Kada se određene stvari sistemski postave i kada imamo planiranje na godišnejm ili barem polugodišnjem nivou, tada mjesta improvizacijama nema. Uzmimo za primjer Praznik mimoze,  jednostavno zato što ovom manifestacijom otpočinje godišnji program.  U prethodne  dvije godine bilo je određenih promjena. Da li su dobre ili ne treba sagledati! Ono što je dobro, zadržati, planirati program već sada. Usaglasiti i koordinisati  rad Turističke organizacije sa radom ustanova kulture i sve na vrijeme predočiti građanima. Sekretarijat za kulturu će posebnu pažnju posvetiti poboljšanju rada ustanova koje su u njegovoj nadležnosti . Kada poboljšate uslove rada, tada nema opravdanja da program tokom godine ne bude dobro osmiljen i kvalitetno ostvaren, kaže Ana Zambelić Pištalo.

 

Naša sagovornica podsjeća i da su jedan od značajnih segmentara rada Sekretarijata  spomen  obilježja.

-Čini mi se da se ovim poljem niko ili malo ko bavio. Vjerujem da će i tu biti izmjena. Zaista je vrijeme da se spomen obilježja održavaju i da na taj način raznolikost  od predaka ostavljenu na pravi način vrednujemo. Ogroman prostor za napredak vidim u kvalitetnijoj  saradnji  sa Ministarstvom kulture i u značajnijem djelovanju kada su IPA fondovi u pitanju.

Pomaganje izdavačke djelatnosti, objavljivanje značajnih publikacija, jedna je od obaveza  Sekretarijataza kulturu. Prethodna vlast  je raspisala konkurs za tu oblast, pojedinici i ustanove su konkurisali, ali, sve je ostalo na tome. U kojoj je to fazi, da li ste sa tim upoznati, da li je Komisija za izdavačku djelatnost zasijedala i šta će biti sa tim?

-To je polje djelovanja Sekretarijata koje je meni profesionalno najbliže i koje je iz ovih ili onih razloga u prethodnom periodu zanemareno. Zakonski okvir kaže da se tokom novembra  raspiše konkurs za  sufinansiranje izdavačke djeletnosti i da komisija tokom decembra vrednuje pristigle radove. Tokom prethodne godine taj konkurs je nešto kasnije raspisan. Jedna komisija se sastala samo jednom i to iz formalnih razloga. Potom je ona rasformirana kad je došlo do nesporazauma na nivou prethodne vlasti . Formirana je nove koja se nikada nije sastala. Zašto, ne znam! U svakom slučaju, potrudiću se da što prije formiram novu komisiju koja bi tokom jeseni dala mišljenje o pristiglim radovima (mislim da ih je 14 ) i kako bismo ove godine na vrijeme  raspisali konkurs za narednu godinu.Zakon o izdavačkoj odjelatnosti i opštinska odluka o sufinansiranju nam daje značajan prostor za djelovanje na ovom polju. Važno je prepoznati  šta je kvalitetno i to finansirati.

Sekretarijat  za kulturu i ja lično sam voljna za saradnju. Svi zainteresovnai mogu lično doći narazgovor ili mi poslati mejl na adresu koja je dostupna na sajtu Opštine. Vjerujem da zajedničkim snagama možemo unaprijediti ponudu u kulturi našeg grada, kaže Ana Zambelić Pištalo.

Razgovor za Novski mozaik završila je naša sagovornica  citirajući Urliha Beka, njemačkog sociologa koji kaže: “Kultura je polje na kom nam je jasno da možemo da živimo zajedno, jednaki mada različiti.”

To je prema njenim riječima  –  pogled na svijet u kome ima mjesta za sve nas ukoliko smo spremni na razgovor.

ANDRIĆEVA KUĆA –  POSEBAN ZADATAK

U narednom period bavićemo se svakako i rješavanjem prostora i stavljenjem u funkciju kuće Iva Andrića. Lokalna vlast je voljna da se ovaj prostor što kvalitenije riješi i što prije stavi u funkciju. Kakvo će konačno rješenje biti, rano je da govorimo. Ono što bih željela da podijelim sa  slušaocima jeste podatak da je idejno rješenje kuće osmislila Andrićeva supruga, Milica Babić Jovanović i da bi to rješenje trebalo takođe vrednovati.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close