ЕПККултура

RAZMJENA ISKUSTAVA O PROJEKTU EPK – HERCEG NOVI – novo mesto – MARIBOR

Predsjednica hercegnovske  Opšine Nataša Aćimović i savjetnica za kulturu  koordinatorka kandidature  našeg gtrada za Evropsku prestonicu kulture, Nataša Martić –boravile su u Mariboru, a posjetile su i Velenje i  Ljubljanu. Radna posjeta osmišljena je  zbog razmjene  iskustava i primjera najbolje prakse koju je Maribor imao  2012. kada je bio Evropska prestonica kulture.

Maribor je, da podsjetimo  2012. godine titulu preuzeo od Finske i Estonije i tada organizovao trodnevnu manifestaciju, čiji je vrhunac bila  premijera opere “Crne maske” Marija Kogoja.  Libreto ove opere je zasnovan na istoimenoj drami ruskog pisca Leonida Andrejeva i prati  unutrašnje borbe čovjeka. Opera je  postala  dio repertoara mariborske i ljubljanske operske  kuće koje su sarađivale kao koproducentske u ovom projektu.

U Mariboru su u dugom procesu kandidature, kao i u Herceg Novom sada, stalno isticali da je suština projekta EPK  traženje novog identiteta grada  koji je prešao put od postindustrijskog središta poznatog po livnici, metalu i teškoj industriji do  kulturno-turističkog centra i evropske prestonice kulture. I još jedan podatak tokom 2012. u Mariboru je priređeno  više od 1.500 događaja iz kulture, uz prisustvo brojnih međunarodno priznatih umjetnika.

Fotografija: sajt opstine Novo mesto

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close