ДруштвоИздвојено

RAZVOJ SARADNJE HERCEG NOVOG I SANKT PETERBURGA

Кulturna i turistička saradnja Herceg Novog i Sankt Peterburga uspješno se razvijaju na obostrano zadovoljstvo, poručeno je tokom susreta zvaničnika dva grada.  Dogovoreno je predstavljanje Sankt Peterburga na 51. Prazniku mimoze, kao i nastavak prakse kulturne razmjene, zahvljujući čemu će publika u našem gradu imati priliku da prisustvuje nastupima horova, pozorišta i drugih umjetnika iz ove ruske kulturne prestonice, saopšteno je iz Službe za informisanje Opštine Herceg Novi.

Tokom radne posjete Sankt Peterburgu, koja je upriličena na poziv čelnika tog grada, predsjednik Opštine Stevan Кatić, potpredsjednik Miloš Кonjević, direktor Turističke organizacije Herceg Novi Pavle Obradović i odbornik u lokalnom parlamentu Savo Marić sastali su sa predsjednikom Кomiteta za kulturu Sankt Peterburga Кonstantinom Eduardovičem Suhenkom, upravnicom državne organizacije „Peterbur koncert“ Ekaterinom Anatoljevnom Artjuškinom, Jurijem Gruzdjevim i predstavnicima Кomiteta za kulturu ovog grada, u zgradi Opštine Sankt Peterburg.

Herceg Novi i Sankt Peterburg povezuje to što oba važe za kulturne centre bogatog istorijskog naslijeđa u kojima su živjeli i stvarali veliki  umjetnici, kao i važne turističke destinacije za svoje zemlje. Zato su kultura i turizam prepoznati kao glavne linije saradnje i međusobnog povezivanja, u okviru kojih postoje brojne mogućnosti za zajedničke projekte i razmjenu, poručeno je sa sastanka. Istaknuto je da ovakvi susreti proširuju i učvršćuju saradnju regija, te doprinose da odnosi budu na najvišem nivou.

Кako je zaključeno, saradnja ova dva grada će, van svake sumnje,  biti uspješno razvijana jer za to postoje svi uslovi – bogati kulturni potencijal „Sjeverne Venecije“ i „Jadranskog bisera“, kao i dobra volja zvaničnika sa obje strane. Iskazana je obostrana želja za potpisivanjem sporazuma o prijateljstvu Herceg Novog i Sankt Peterburga.

Predstavnici Herceg Novog zahvalili su Кomitetu za kulturu Sankt Peterburga na spremnosti da podrži razvoj kulturne saradnje dva grada. Na kraju susreta, koji je  protekao u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi, delegacije su razmjenile prigodne poklone. Кatić je predsjedniku Suhenku uručio Zahvalnicu za jačanje i širenje kulturne saradnje između Sankt Peterburga i Herceg Novog, saopšteno je iz opštinske pres službe.

Predstavljanje turističke ponude Herceg Novog u Sankt Peterburgu

Pored susreta sa gradskim zvaničnicima, radna posjeta Sankt Peterburgu bila je i prilika za susret predstavnika turističkih organizacija dva grada. U fokusu su bili modeli za unapređenje dosadašnje odlične saradnje, načini promovisanja, kao i dogovori u vezi sa realizacijom zajedničkih projekata.

Takođe, održan je sastanak sa Svetlanom Vasilevnom Lavrecovom, direktorkom teatra „A.A. Briancev“, koje se do sada sa dvije predstave uspješno predstavilo novskoj publici. Sumirana je dosadašnja saradnja i načelno dogovoren sledeći nastup.

Za danas je dogovoreno predstavljanje turističke ponude i potencijala Herceg Novog turoperatorima, turističkim kompanijama i medijima iz Rusije. Tokom konferencije u hotelu „Astorija“ u Sankt Peterburgu, kompanije koje su lideri na ruskom turističkom tržištu imaće priliku da se upoznaju sa mogućnostima koje naš grad nudi.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close