ДруштвоИздвојено

REAGOVANJA POVODOM NAPADA I RANJAVANJA  NOVINARKE OLIVERE LAKIĆ

Uvijek je bilo i biće: slobodni su oni kojima je savjest čista. Oliveri Lakić jeste!  Onaj ko je pucao u njenu slobodu, u čistu savjest i hrabrost, u profesiju i slobodu medija, u ljudska prava,  pucao je  u cijelo društvo! Vrijeme je da država zaštiti na pravi način i riječ i čovjeka.

Prenosimo reagovanja ULES-a i Sindikata medija Crne Gore.

ULES CG OSUDIO NAPAD NA NOVINARKU VIJESTI

Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore najoštrije osuđuje napad i ranjavanje koleginice Olivere Lakić, novinarke dnevnih novina Vijesti.

Zgroženi da se ovako nešto može desiti u našoj Crnoj Gori očekujemo da nadležni organi u što skorije vrijeme otkriju počinioce i rasvjetle ovaj kukavički akt.

Ovo je napad na profesiju, na slobodu medija i pucanj koji opominje sve novinare, zbog čega apelujemo na predstavnike medija da budu jedinstveni u cilju osnaživanja profesije i zaštite ljudskih prava’’ navodi se u saopštenju ULES CG.

SINDIKAT MEDIJA CRNE GORE: DO KADA ĆE NOVINARI MORATI DA STRIJEPE?

Sindikat medija Crne Gore najoštrije osuđuje brutalni napad na koleginicu Oliveru Lakić, novinarku dnevnika „Vijesti“, i postavlja pitanje nadležnim institucijama – do kada će novinari u Crnoj Gori morati da strijepe samo zbog toga što žele da rade svoj posao najbolje što mogu?

Olivera Lakić je i ranije bila meta brutalnih napada koji nisu do kraja rasvijetljeni. Ovog puta, sudeći prema okolnostima i posljedicama napada, situacija je još jezivija. Lakić je očigledno praćena pa napadnuta ispred zgrade u kojoj živi, a jasno je da su napadači sramotnim pucnjem željeli da joj pošalju poruku da prestane da piše o sumnjivim i kriminalnim poslovima, čime se bavi godinama.

Nadležni i visoki zvaničnici su sinoć požurili da osude napad ali nadamo se da je i njima konačno jasno da od deklarativnih izjava neće biti koristi ukoliko počinioci ne budu pronađeni i procesuirani. Duga je i sramotna istorija nekažnjivosti napada na novinare u Crnoj Gori i do sada niko ko je bio nadležan za njihovo rješavanje nije snosio odgovornost zbog neobavljenog ili loše obavljenog posla.

Vrijeme je da se prestane sa tom praksom jer još od najtežeg slučaja napada na novinare – ubistva Duška Jovanovića 2004. godine, matrica se nije mnogo promijenila. Od rješavanja ovog slučaja možda neće zavisiti ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, ali sigurno hoće budućnost medijske scene u Crnoj Gori. Jer ako i ovaj slučaj ostane neriješen, novinari moraju ozbiljno razmisliti o alternativnim načinima odbrane svog života i profesionalnog integriteta.

Država Crna Gora ne smije biti sinonim za mjesto gdje se na slobodnu riječ ide mecima. Nadamo se da će i nadležni to konačno shvatiti. Saopštenje su uputili Glavni odbor SMCG i  Sindikat medija Crne Gore.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close