Политика

REAGOVANJE IZ OPŠTINE NA OTVORENO PISMO ODBORNIKA  MLADENA KADIĆA: OPET KADIĆ, OPET POPULIZAM

U reagovanju na otvoreno pismo odbornika DPSa  arh. Mladena Kadića  iz Opštine navode da  on „i dalje nastavlja da se bavi populizmom. Dok su on i Demokratska partija socijalista bili na vlasti, dotični gospodin je pokušao povećati cijene građevinskih dozvola, a sada kada je opozicija, gospodin Kadić bi da ih smanjuje.“

U reagovanju piše: Navodimo primjer predloga Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta  iz 2016. godine, gdje je gospodin Kadić pokušao izmijeniti zone grada, čime bi došlo do povećanja cijena građevinskih dozvola za  stambene objekte u  Herceg Novom. Zar bi Pođani primera radi trebalo da plaćaju 95 € po kvadratnom metru, umjesto 50 €/m2? Zato je važeća  Odluka iz 2009. godine daleko povoljnija od one koju je dotični gospodin pripremio. Dalje, riječi gospodina Kadića zaista odišu neznanjem i nepoznavanjem zakona. O kakvom “prepisivanju” sa sajtova govori gospodin Kadić, to samo on zna. Nije jasno ni o kakvom “poistovjećivanju” govori gospodin Kadić. Da se bar raspitao kod kolega iz drugih gradova, znao bi da svi gradovi imaju sličnu Odluku,a da procenti nijesu prepisani sa sajta legalizacija.me već iz čl.164 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata (“Sl.list CG” br.64/17) koji je propisao precizne procente uvećanja koji su  obavezujući za sve opštine. Formulaciju čl.5 Odluke koja se odnosi na procente predložilo je upravo Ministarsto održivog razvoja i turizma te je na istu dalo saglasnost br.101-25/97 od 26.03.2018.god. Odluka o naknadi za nelegalne objekte predviđa shodnu primjenu  važeće Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta iz 2009. godine, gdje je definisano umanjenje za objekte osnovnog stanovanja, za objekte površine do 150 kvadratnih metara. Ovom Odlukom definisano je da 2,5 odsto više plaćaju nelegalni u odnosu na legalne, a koji rješavaju stambeno pitanje.

Kao što smo ranije saopštili, prema usvojenoj Odluci, cijene naknade za bespravne objekte kojima se rješava osnovno stambeno pitanje iznose od 46,125 eura metara po kvadratu u prvoj zoni, do 9,22 eura po metru kvadratnom u šestoj zoni. U slučaju jednokratnog plaćanja, na ove cijene se obračunava dodatnih 15% popusta. Naknade je moguće platiti i na rate, tokom 20 godina. Bilo bi aposlutno neprihvatljivo da oni koji su gradili nelegalno budu privilegovni u odnosu na one koji su gradili legalno.  Ko je zbunjen a ko nije… neka sudi javnost. U jednom se slažemo, građani Herceg Novog znaju kakvi smo, a znaju i kakvi ste Vi i DPS. To su vam  na prošlim izborima i pokazali, navedeno je u reagovanju.

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

  1. Кад би ДПС имао власт , распродао би цијели ХерцегНови и предао паре газди. Наша срећа да имамо данашњу локалну владу у Херцег Новоме.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close