Политика

REAGOVANJE MITROPOLIJE CRNOGORSKO PRIMORSKE: SVAKI KRŠTENI ČOVJEK IMA PRAVO NA PARASTOS

Iz Mitropolije Crnogorsko primorske reagovali su na juče objavljena saopštenja povodom najavljenog parastosa Draži Mihajloviću.  Navode da oni nisu organizatori već je sveštenstvo pozvano da  služi parastos iz  hercegnovskog udruženja „Srpski soko“. U reagovanju je između ostalog navedeno:

-Parastos  nije nikakav skup, gdje neko biva „slavljen“ ili „veličan“, nego se vjernici, predvođeni sveštenstvom, mole za oproštaj nečijih grijehova i da se pokojnom podari „milost Božija“. Svaki kršteni čovjek ima pravo na to, ma na kojoj strani bio tokom Drugog svjetskog rata.

U reagovanju iz MCP podsjećaju da se ni danas ne zna groba  Draži Mihajloviću,  ali se zna da je bio vrhovni zapovjednik Jugoslovenske vojske u otadžbini i Ministar vojske Vlade Jugoslavije u egzilu koja nije bila u Berlinu (niti je on bio povjerenik one u Zagrebu, kao što je bio autor dijela himne Crne Gore, Sekula Drljević), nego u Londonu. Znamo još i da je Mihailović nosilac najviših savezničkih odlikovanja SAD, Francuske i Poljske, kao prvi pokretač otpora protiv nacifašizma u Evropi. Ne sumnja se valjda u antifašizam jednog Trumana ili De Gola? Ne treba izgubiti iz vida da nijednom ministru ili partiji u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj ili Australiji nije palo na pamet da ocijeni parastos Mihailoviću kao ”provokaciju” niti nešto što ”narušava kult antifašizma”. Mitropolit je ne jednom držao zaupokojene službe za sve postradale u toku Drugog svjetskog rata bez razlike. Dakle, ovaj parastos je lokalna stvar jednog sela i jednog udruženja i nije čak ni predviđeno da Mitropolit bude tamo. Inače, sveštenici sami zakazuju i obavljaju i parastose i ostala bogosluženja.

Mitropolija Crnogorsko-primorska je jedina koja danas okuplja potomke svih zavađenih u tom nesrećnom ratu. Svi su, u ogromnoj većini, uz svoju Crkvu.

U nastavku saopštenja iz MCP  navode i da  osuđeni ratni zločinac Drljević, kojeg je osudila ista vlast, kao i Mihailovića,  nema nikakvu saradnju sa saveznicima, već je bio dosljedan službenik jedne od najsurovijih marionetskih država – NDH.  Revolucionarna „pravda“ je bila oštra prema Draži koji je radio kako je znao, ne uvijek najbolje i savršeno, kao i svi u tim izuzetno smutnim vremenima, a sudeći po navodima vlasti , ne bi ni oni bili blaži prema svojim neistomišljenicima da im može biti, navedeno je u saopštenju iz MPC.

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

  1. Добар текст, али није споменуто да је 1945. године Дрљевић лично одговоран за смрт преко 20000 људи који су се повлачили из Црне Горе преко Хрватске за Аустрију, са добијеном дозволом од усташа . Кад је то Дрљевић дознао свпјом мржњом убиједио је своје пријатеље усташе да изх све треба поубијати , јер су они углавном били службеници краљевине Југославије и бјежали су са својим породицама да се спасе од комуниста.
    Секула Дрљевић је покушао и да буде пјесник и његов највећи пјеснички домет остварено је преко химне Црне Горе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close