Култура

REAKTIVACIJA TVRĐAVE ŠPANJOLA KROZ UMJETNOST

Večeras će u foajeu dvorane “Park” u 19:00 sati biti otvorena retrospektivna izložba programa aktivacije tvrđave Španjola. Ovom izložbom biće promovisan dosadašnji uspjeh NVO Sinergija i Španjola tima, koji su u protekle tri godine uspjeli da okupe preko pedeset umjetnika iz različitih gradova Crne Gore i regiona.

Predsjednik Sinergije Vuk Čvoro ističe da je cilj projekta koji su realizovali od 2016. do 1018. reaktivacija tvrđave Španjola kroz umjetnost, i njena buduća obnova.

– Mi smo u protekle tri godine imali nekoliko raznovrsnih perioda u tom programu aktivacije, s obzirom da se radi o jednom napuštenom prostoru koji smo mi na neki način zaposjeli aktivnostima. Imali smo perioda kada je program tekao glatko i sa nekim usponom, međutim prošle godine smo uvidjeli da možda nećemo napraviti veći korak od 2017. kada smo imali najbogatiji program. Zato smo osmislili usko sadržajni program dajući naglasak više na umjetnike, njihov boravak na tvrđavi i na samu namjenu tog napuštenog prostora, koja bi više bila u funkciji neke umjetničke rezidencije. U tom periodu su umjetnici boravili na Španjoli, kreirali i stvarali, i na kraju iza sebe i ostavili ono što mi sada prezentujemo Novljanima, a dolazak na izložbu su najavili i neki od umjetnika iz Crne Gore. To sada dobija neku širu notu jer smo kroz sam program aktivacije doveli do toga da Španjola postane tema i u gradu, i van grada, da ne bude nešto što je zaboravljeno i prepušteno zubu vremena i poropadanju. To je nama ustvari glavni cilj; da je reaktiviramo kroz umjetnost, a da ujedno sama njena obnova bude u planu u nekim nadolazećim vremenima, poručio je Čvoro. 

On je podsjetio da su prve godine eksperimentalno urađene prostorna instalacija, mozaik i gipsani paneli, iz kreativne radionice 2017. godine ostalo je devet radova na platnima, a prošle godine je Dimitrije Stojmenov iz Užica oslikao panele i napravio animaciju, Zlatko Krstevski iz Prilepa je uradio prostornu instalaciju, dok je Ivana Babić iz Budve oslikavala stakla. Neki radovi, nažalost, nisu sačuvani, a ova izložba bi, po riječima Čvora, mogla vremenom da se nađe i kao stalna postavka na Španjoli. 

Izložbu čini dvadeset odabranih radova, hronološki podijeljenih po godinama u kojima su nastali. Na otvaranju će predstavnici Sinergije uručiti priznanja i zahvalnice organizacijama i pojedincima za saradnju na projektima Artist in Residence, kao i ostalim kulturnim i ekološkim projektima koji su imali za cilj revitalizaciju tvrđave Španjola.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close