Друштво

REGIONALNI VODOVOD  POVEĆAO ZA 41 ODSTO ISPORUKU VODE , HERCEG  NOVI JOŠ NIJE PRIKLJUČEN

Potrebe  za isporučivanjem vode na Crnogorskom primorju  ovog ljeta su značajno povećane.  Regionalni vodovod  je prvog septembra  isporučio za 41 odsto  veću količinu vode u odnosu na isti dan prošle godine, čak 78  odsto više u odnosu na ugovorene količine vode. Tokom jula i avgusta su isporučene 18 odsto veće količine vode od ugovorenih,  u okviru  sistema Regionalnog vodovoda za primorske opštine. Nakon potpisivanja ugovora sa Evropskom bankom predstoji spajanje Opštine Herceg Novi na Regionalni vodovod.

Prema riječima direktora JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje,Gorana Jevrića,   zahvaljujući sistemskim rješenjima Crna Gora nije izložena globalno sve prisutnijem vodnom stresu  i nestašici.

– Kako su potrebe za vodom u Crnoj Gori iz godine u godine  sve veće, zbog činjenice da je turistička sezona u Crnoj Gori sve duža, obezbjeđivanje pouzdanog vodosnabdijevanja vodom visokog kvaliteta,  sa vodoizvorišta “Bolje Sestre”, koje se od 2017. godine nalazi na UNESCO-voj Mapi 150 najznačajnijih izvora karsta,  predstavlja možda i presudnu podršku turističkom biznisu i važnu olakšicu svakom građaninu za veći kvalitet života u opštinama na primorju. Crna Gora potvrđuje pripadnost onoj grupi razvijenih država,koje su imale viziju sistemskog ulaganja u infrastrukturne projekte, a zahvaljujući uspješnoj realizaciji Regionalnog vodovoda, kao najvećeg infrastruktrunog projekta realizovanog nakon 2006.godine, Crna Gora se sa uspjehom bori protiv sve globalno prisutnijeg vodnog stresa i na područjima najrazvijenijih država – ističe   Jevrić.

Potreba primorskih opština za pojačanom isporukom vode iz regionalnog vodovodnog sistema je konstantna tokom sve većeg dijela godine, a posljednjih nekoliko godina regionalni sistem za vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja dostiže gotovo maksimalnu angažovanost kapaciteta i rekordne isporuke, koje su i do 100 odsto veće u odnosu na ranije godišnje isporuke vode, čime se apsolutno potvrdila vizija Vlade Crne Gore da se ulaganjem u infrastrukturne projekte stvaraju uslovi za bolji život građana i ubrzani društveni, a ne samo ekonomski razvoj, kazao je Jevrić.

On konstatuje da bez Regionalnog vodovoda bi bilo nezamislivo razvijati turističke rizorte i unaprijeđivati  ukupni turistički proizvod. Crna Gora je postala prestižna turistička adresa, a Regionalni vodovod je samo jedan od državnih projekata , koji je dio sistemske podrške turističkoj privredi na  Crnogorskom primorju.

Jevrić kaže da je  od posebnog značaja po sveukupni društveni progres uspješna realizacija razvojnih projekata RV za koju je dobijena podrška Vlade i resornih ministarstava, nakon čega slijedi skoro potpisivanje ugovora sa  Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za finansiranje tri razvojna projekta:

1 / Spajanje opštine Herceg Novi na Regionalni vodovod čime se završava I faza građenja RVS;

2 / Izgradnja novog cjevovoda dužine 16 km od Budve ka Tivtu zajedno sa Upravom za saobraćaj uz izgradnju bulevara, čime počinje građenje druge faze RVS sa povećavanjem kapaciteta sa 330 na čak 750 litara u sekundi;

3 / Saradnji sa opštinom Bar inicirano rješavanje višedecenijskih problema u naseljima Dobra Voda i Veliki pijesak.

– I pored činjenice da je Regionalni vodovod, nakon jednogodišnjeg trajanja najvećeg poslovnog izazova u 44 godine postojanja preduzeća, početak redovnog poslovanja uspostavio tek polovinom maja 2019. godine, upravo zahvaljujući predanosti i profesionalnom zalaganju Upravnog odbora, menadžmenta i zaposlenih, ali i izvanrednoj podršci i razumijevanju Vlade, resornih ministarstava, kao i poslovnih partnera, blagovremeno su realizovane sve planirane aktivnosti na pripremi regionalnog vodovodnog sistema za kontinuirano funkcionisanje u uslovima maksimalnog opterećenja sistema tokom ljetnjih mjeseci. Time su eliminisani svi eventualni funkcionalni rizici obustave vodosnabdijevanja, zahvaljujući čemu možemo konstatovati da je iza nas još jedna uspješna ljetnja turistička sezona, ocijenio je Jevrić Regionalni vodovod će  intenzivno da radi na daljem razvoju osnovne djelatnosti kroz navedene i druge razvojne projekte, od koje, u značajnoj mjeri, zavise strateški pravci razvoja, navedeno je u Saopštenju iz Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close