ИздвојеноКултура

RJEČNIK KOJI ČUVA NOVSKI GOVOR KAO “RUMOR VJEČNOSTI”

Sinoć je u Gradskoj kafani predstavljen “Hercegnovski rječnik romanizama” naše sugrađanke Marine Stanišić.  Rječnik sadrži šest tematskih cjelina uz adekvatnu akcentuaciju, etimologiju i bogate primjere, a nisku od šest hiljada riječi autorka je sabirala, po riječima novinarke Vitke Vujnović, cijelog  života, “pamteći one koje su izgovarane u njenoj porodici i okruženju kao svakodnevne. Kasnije ih je godinama bilježila, akcentovala, objašnjavala  dodajući priče tamo gdje su riječi to tražile i zasluživale”.

-I kao što ribari SALPAVAJU PARANGAL na barku, Marina je iz mora riječi  – SALPAVALA  i ŠTIMALA kao pravi ŠTIMADUR  one  koje  čuvaju nekadašnju novsku svakodnevicu. Ponovo nađene, one su postajale dragocjenije,  začin svakom kazivanju, iznenađenje. Marina je u ovo LIBRO smjestila  nisku od šest hiljada bisera i sačinila   rječnik koji možete čitati i kao zbirku priča o tome kako je nekad živjela KOMUNITAD novska –kazala je Vujnović.

Kroz ovu knjigu, po riječima Vujnović, Marina je vratila riječi koje smo tražili i nismo nalazili, koje smo znali pa zaboravili,  koje smo izgovarali kao pjesmu a sada ih izgovaramo rijetko, nesigurno i pomalo zagrcnuti.

-A tih šest hiljada riječi koje je Marina sabrala liče na nas, na Novi na Boku. One mirišu kao novski đardini. One nose MODRI RUMOR VJEČNOSTI, melodije iste kao sve pjesme i tišine mora pod Novim.  Zašto ih onda ne prigrliti i govoriti što češće?  Ili je ovo pitanje uz RIZNICU OD RIJEČI – što jeste Marinin rječnik –  savim izlišno? –zaključila je Vujnović.

Književnik Nikola Malović je ocijenio da Marina Stanišić i nije jedina Novljanka koja je mogla da napiše ovaj Rječnik, ali da svakako  pripada posljednjoj generaciji koja je to mogla.

-Ovaj Rječnik možemo koristiti kao udžbenik da povratimo naš govor iz prošlosti –rekao je Malović.

-Mnogi su pitali i zamijerali da Marina hoće da plagira Srđana Musića, u stvari je Marina napravila Rječnik koji nadilazi Musića, budući da je Musić napisao Rječnik koji naučno determiniše govor novskog kraja, a Marina mu je udahnula duh, zbog toga što prvi Rječnik, uslovno rečeno nije imao toliko  primjera, a Marinin obiluje i po tome je životan  –kazao je Malović.

U prvoj cjelini su dični Novljani i Novljanke (rječnik dobrih i loših osobina, rječnik mode, rječnik osobina i karaktera, rječnik bolesti), drugu čini . Novi grad (bokeški dom, palace, fortece, kale i kalete) Belavista, Forte (di) mare, Kala longa, Tora (184), Topaljska komunitad, Lazaret, novske skale i skalinade, Španjola, fortece, gradska vrata, Škver (ali kazuje i o gradskoj pjaci, oriđinalima, starim meštrima, ikonopiscima, profesorima, školama od najranijih vremena, turizmu, starim hotelima, gradskoj muzici, pozorištu, mažoretkama…). Treća cjelina je ječnik čuvene i aromatične novske kužine, , četvrta je flora i fauna Boke, peta more, a šestu čine novske zanimacije, rabote i divertiškanja.

Malović je kazao da Stanišić sabira i riječi  koje ne doživljavamo kao romanizme: balkon, baraka, cimenat, draperija, fontana, katanac, magacin, malj, naftalin, pergola, plafon, konzerva, omlet, oval, kapetan, oseka, pirat, zatim one koje  danas zvuče kao da su iz iskrivljenog engleskog: Šijenca (science, nauka: Neka je dotur od šijence, ma mi ide na nerve), možemo naći zanimljive  glagole,  pridjeve i imenice.

 

-Od ovih rječnika romanizama svaki čitalac može da napravi vlastiti, samo ako podvuče i grupiše riječi iz oblasti koja ga zanima. Tako iz ovoga ili iz ovih rječnika mogu da nastanu, i Novski rječnik loših ljudi, i Novski rječnik zdravlja, i mode, i Ribarski rječnik, i Rječnik flore, i Rječnik faune… Da se riječima mogu podići dva spomenika, dokazuje knjiga „Hercegnovski rječnik romanizama“ Marine Stanišić, u kojoj je autorka predstavila monumentalnu kolekciju slanih riječi i izraza, i tom knjigom sebi podigla spomenik. Ovako promišljen koncept do sada nismo imali –zaključio je Malović i poručio da će knjiga Marine Stanišić biti u prodaji u Knjižari “So”.

 

Autorka “Hercegnovskog rječnika romanizama” se zahvalila svima koji su pomogli da knjiga izađe iz štampe, Opštini Herceg Novi, preduzećima “Vodovod”, “Radijus”, “Val Gojković”, “Palikuća Comp” , recezentima, književniku Nikoli Maloviću i prof. dr Ratku Božoviću, starim Novljanima, posebno, kako je istakla, Anki Seferović i Tonćiju Đečeviću.

U okviru promocije održano je i veče bokeških gulozeca sa sa slanim i slatkim tradicionalnim specijalitetima koje je uz autorku pripremile prijateljice, vrijedne Novljanke.

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close