ДруштвоИздвојеноПолитика

SA NOVSKE POLITIČKE SCENE: O PRESUDI UPRAVNOG SUDA, INICIJATIVI ZA SKRAĆENJE MANDATA SO, VANREDNIM IZBORIMA…

Nakon što je   Upravni sud donio rješenje kojim se poništava odluka SO od 26. februara 2016. godine o izboru Nataše Aćimović za predsjednicu opštine, od juče    tu funkciju  do formiranja nove izvršne  vlasti obavlja dosadašnji potpredsjednik Dragan Janković. Aktuelna je  inicijativa za skraćenje mandata ovom sazivu SO, a predsjednik SO Andrija Radman  najavio je  za utorak sastanak skupštinskog kolegijuma na kojem bi trebalo dogovoriti termin za nastavak  24. redovne sjednice lokalnog parlamenta a potom i vanredne sjednice na kojoj će se odbornici izjasniti o inicijativi Građanske liste Izbor o skraćenju mandata.

Šta kažu predstavnici opozicionih partija u novskom parlamentu o zbivanjima na gradskoj političkoj sceni?

Ovo je kulminacija krize vlasti u Herceg Novom, smatra  predsjednik OO SDP Dragan Šimrak. Prema njegovim riječima simptomatično je zašto je ona baš sada donešena kada je pokrenuta inicijativa za skraćenje mandata SO. DPS je u ranijem periodu ignorisao slične odluke suda. Po nama bi o razrješenju Nataše Aćimović sa funkcije predsjednice Opštine trebalo da rasparvlja Skupština, jer po pravilu onaj organ koji imenuje trebalo bi i da razrješava bez obzira na odluku suda. Da bi se to uradilo potrebno je da postoji valjana većina, odnosno da Skupština ima kvorum, tako da smo sada u velikom problemu i trebalo bi iznaći način da se što prije dođe do vanrednih izbora i da se ova situacija razrješi, objašnjava Šimrak.

Nezavisni odbornik Obrad Gojković, ističe da je presuda Upravnog suda  potvrda da su vanredni izbori neminovnost.

-Presuda otvara i niz novih pitanja, kao što je validnost svih odluka koje je u prethodnom periodu potpisala Nataša Aćimović, jer ispada da je  tokom cijelog dosadašnjeg mandata bila neligitimna predsjednica Opštine. Neko će morati da se izjasni o pravnim posljedicama ovakve odluke. Drugi aspekt je funkcionisanje grada koji je sada u  nezavidnoj situaciji jedinstvenoj u regionu.

Predsjednica OO SNP  Danijela Đurović, komentarišući presudu, podsjetila je javnost da Klub odbornika SNP nije učestvovao ni u jerdnom od oba pokušaja izbora  Aćimović za predsjednicu Opštine, iz političkih ali i razloga koje se tiču njene kompetencije.

– Ovo što se sada dešava je epilog tužbe koju je pokrenuo Građanski savez, a koja  opet proizilazi iz odnosa u samoj podjeli nekada jedinstvenog Izbora. Presuda Upravnog suda ne znači ništa za postupak koji je u toku, a koji se odnosi na podnošenje inicijative za skraćenje mandata SO i nema uticaja na nju. Kako će se odbornici izjasniti na sjednici, biće pokazatelj  nekih budućih dešavanja, u kontekstu da li će cijela opozicija glasati za skraćenje mandata i za nove izbore, ili će doći do nekog novog prekomponovanja vlasti. U svakom slučaju razrješenje vidim u narednih desetak dana, kazala je Đurović

Nisam previše iznenađen odlukom Suda, kaže nezavisni odbornik Milovan Baždar i dodaje da je suština  u tome da ovu krizu treba što prije rješavati a to je moguće jedino vanrednim loklanim izborima.

-Ja se zaista nadam i da će se to uskoro dogoditi  iako  s druge strane nisam sasvim uvjeren u rješenost Izbora da se ide ka novim izborima.  Vrijeme je pred nama i uskoro ćemo sve vidjeti.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close