ДруштвоИздвојено

SA PROTESTNOG SKUPA ZATRAŽENO DA BOLNICA MELJINE HITNO UĐE U SISTEM JAVNOG ZDRAVSTVA

Zbog neispunjenja osnovnih i glavnih klauzula ugovora Vlada Crne Gore i nadležna ministarstva treba odmah da raskinu ugovor o privatizaciji PZU Meljine sa Atlas grupom, poručeno je sa današnjeg protestnog skupa podrške zaposlenima u Opštoj bolnici Meljine koji je održan u parku „Boka“ u organizaciji Udruženja penzionera Herceg Novi i 13 mjesnih organizacija.

Zaključke Udruženja koje je iznio predsjednik Aleksandar Radulović dostaviće premijeru Dušku Markoviću,  ministru zdravlja  Kenanu Hrapoviću, predsjedniku Opštine Stevanu Katiću i  predsjedniku SO Herceg Novi Milošu Bigoviću. On je rekao i da će pratiti situaciju nakon obećanja ministra zdravlja Kenana Hrapovića, da će Vlada uskoro donijeti predlog mjera u cilju rješavanja problema, te ukoliko ih ne bude, preduzeti i radikalnije mjere.

– Tražimo, da Vlada Crne Gore i nadležna ministarstva, odmah raskinu ugovor o privatizaciji PZU Meljine sa Atlas grupom, zbog neispunjenja osnovnih i glavnih klauzula ugovora. Potom da se PZU odmah prevede u sistem javnog zdravstva, te da ministarstva zdravstva i finansija obezbijede i finansiraju rad bolnice i zarade zaposlenih- kazao je Radulović.

Bolnica Meljine od 1878. za kada se pretpostavlja da je izgrađena uvijek je bila oslonac grada, kazao je dr Đuro Musić i zapitao se zar treba mirno da pristanemo da nestane ono što od davnina imamo.

– Sa gašenjem bolnice Meljine, gdje ćemo kada zdravlje zaškripi? Trčati u Kotor ili Podgoricu? Zar treba da mirno pristanemo da nestane ono što smo imali još u doba Austrougarske vladavine. Iako Vojna, jednako je primala i civile. Bolnica Meljine i njeno porodilište, hirurško, interno i ostala odjeljenja, predstavljaju vitalni, suštinski i obavezni dio života građana Herceg Novog.  Možemo li pristati na njeno nestajanje? Novljani, ne dajmo bolnicu Meljine- poručio je dr Musić.

Ideju o integrisanju bolničkih kapaciteta Opšte bolnice sa dijelovima javnog zdravstva i privatne zdravstvene zaštite u Herceg Novom iznio je dr Vito Vujnović. Tada bi i zdravstvena zaštita opštine mogla da se podigne na jedan viši nivo jer bi pored dobro razvijene polikliničke službe koji vodi Dom zdravlja tome bio priključen bolnički prostor koji bi predstavljao širi stacionar sa organizovanim odjeljenjima u Meljinama.

-Na taj način ne bi bili integrisani samo funkcionalno već i personalno, bilo bi olakšano funkcionisati sa takvim kapacitetima koji bi ličili na postojanje medicinskog centra i našim ljudima bi bila pružena šira zdravstvena usluga-kazao je dr Vujnović ističući da treba da postoje, kao i sada, tri organizovana odjeljenja: hirurško, kompletno interno i treća je laboratorija sa radiologijom uz prateću opremu. Gradu je to dovoljno, jer  cijeli sadašnji kompleks bolnice zahtjeva ogromna finansijska sredstva da bi se održavao.  U takvom sistemu bila bi olakšana usluga pacijentima u akutnim stanjima, a tu bi se dešavala kompletna dijagnostička i terapijska akcija. U današnjim uslovima saobraćaja, ambulantnim kolima je teško doći do Kamenara a ne do Risna ili Kotora, stoga postoji mnogo opravdanja da bolnica opstane.

Krajnje je vrijeme da se bolnica Meljine uključi u punom kapacitetu u sistem javnog zdravstva CG, poručio je predsjednik opštine Herxceg Novi Stevan Katić i pozvao još jednom Vladu da zaštiti bolnicu Meljine i proglasi javni interes kako bi svi zaposleni prešli u zdravstveni sistem države, a sudski spor sa neodgovornim vlasnikom bi vodili u posebnoj proceduri.

-Ne prihvatamo opravdanje da se sa sadašnjim vlasnikom prvo moraju poravnati stvari već da se taj proces vodi odvojeno, jer ovdje nije riječ o privatizaciji nekog industrijskog ili turističkog privrednog subjekta, već zdravstvene ustanove koja nema vremena da čeka.  Nadamo se da će nakon poslednjih informacija Vlada definisati te konkretne predloge mjera u što hitnijem roku, kako bi se ovo najznačajnije pitanje za naš grad konačno riješilo jednom za vazda-kazao je Katić.

Protest su podržali dr Tamara Vujović savjetnica predsjednika Opštine, a među građanima Miloš Konjević potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Darko Klasić sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport i Aleksandar Kovačević sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost.

Predsjednica Sindikata zaposlenih Opšte bolnice Meljine Slavica Drobnjak izrazila je žaljenje što skup nije masovniji, „što ne vidi puno ljudi, ali ni puno radnika bolnice“.

-Da li nam ovo već nešto unaprijed govori, ne znam ali znam da je Vlada juče dala jedan pozitivan odgovor  da će se pozabavati rješavanjem stanja u bolnici Meljine. Mi smo već jedan izvjestan period u problemima, što finansijski kao ustanova,  što radnici. Pokušali smo da naše probleme ne iznosimo javno, nego ih trpeći između sebe. Voda je došla do grla, izašli smo u javnost, napravili protest upozorenja, koliko  je to došlo do građana ne znam. Mi smo učinili maksimum kao radnici. ispred našeg finansijskog stanja, neprimanja plata stavili smo status bolnice i uputili zahtjev Vladi i resornim minsistarstvima da bolnicu uvede u sistem javnog zdravstva CG. Da li će to tako biti vidjećemo u narednim danima-kazala je Drobnjak.

Vida Radović koja se 40 godina bavi humanitarnim radom, kaže da je Bolnica uvijek bila ustanova od značaja i ugleda.

-Danas kada je gubimo, očigledno je da nismo odgovorni prema sebi niti prema njenom očuvanju. Ja se ipak nadam, nakon što je ministar Hrapović izjavio da će Vlada preduzeti konkretne mjere, da će Bolnica ipak opstati i da će ući u sisitem javnog zdravstva, te da će građani imati zdravstvenu ustanovu koja dolikuje 21. vijeku- kazala je Radović.

Ljilja Nikezić, smatra da građani moraju biti solidarni kada je riječ o Bolnici Meljine.

-Gdje ćemo da se liječimo ako zatvore bolnicu? Ne bi smjeli da zatvore ni seosku ambulantu a ne ovakvu ustanovu – kazala je Nikezić.

Za sutra (nedelja) najavljen je još jedan protestni skup građana Herceg Novog. Kako je objavljeno na Fb stranici „Sačuvajmo bolnicu Meljine“, skup podrške zaposlenima biće održan na Trgu Nikole Đurkovića u 19 h.

 

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

  1. Ono sto je vazno medjuostalom je da mi gradjani dajemo podrsku kako bi se bolnica Meljine sacuvala i odrzavala na jednom ljudskom nivou i sprijecilo svako uzurpiranje iste u svrhe gradnje apartmana,hotela,stanova i slicnog radi licnih interesa pojedinaca ili drzave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close