ЕкономијаИздвојено

SA RADNIČKOG PROTESTA: PRODATI TAMARIS I IGALO?!

Uprkos nevremenu bivši radnici Vektra Boke okupili su se  danas u pet do 12 na 11. protestnom skupu kako bi upozorili nadležne institucije na izvlačenje imovine iz kompanije ali i na nemogućnost ostvarivanja svojih prava, naplatu potraživanja koja dosežu  milionske iznose.

Nakon prodaje nekoliko  nepokretnosti  u Herceg Novom menadžment Vektra Boke namjerava da hotel Plažu izdvoji iz imovine preduzeća osnivanjem novog privrednog društva, a prema još  nepotvrđenim informacijama, kako tvrdi predsjednik NVO „Bivši radnici Vektra Boke“, Đorđe Rajak,  prodato je zemljište gdje se nalazio hotel Tamaris, a u planu je prodaja i hotela Igalo. Time će Vektra Boka i definitivno ostati bez imovine a povjerioci bez svojih potraživanja, kazao je Rajak.Podsjetio je da je od prodate imovine u poslednjoj godina Vektra Boka prihodovala preko šest miliona eura, od kojih je pet prebacila na račun firme Vektra Investments a svega milion ostavila za namirenje povjerilaca. Ističe i da imaju  informaciju da je imovina Vektra Boke „založena za 60 miliona eura za zemljište i šumu u Kolašinu“.

Vektra Montenegro postala je vlasnik većinskog kapitala HTP Boka u decembru 2007. a već u januaru naredne godine najavljene su velike investicije, izgradnja četiri hotela,  ulaganja od 360 miliona eura, ali i zapošljavanje 1.200 ljudi.  Umjesto investicija, hoteli su srušeni ili devastirani. Firma je 2015. otišla u stečaj, a  imovina se ubrzano počela rasprodavati  nakon usvajanja Plana reorganizacije.   U Vektra Boki je ostalo samo 16 radnika. U momentu uvođenja stečaja bilo ih je oko 120, a radne knjižice su uzeli bez naplate onoga što su zaradili.

– Preko milion eura su potraživanja po osnovu presuda, gdje su porezi i doprinosi, 800 godina staža ukupno imamo, plus otpremnine. Oni su kuporodajnim ugovorom preuzeli  obavezu da ispoštuju granski, kolektivni i pojedinačne ugovore radnika.  Tvrdimo da nas sleduju otpremnine i nećemo da posustanemo. Nas ne interesuje što su oni bili loši menadžeri, tražimo ono što nas po zakonu sleduje. Ako otuđe ova tri hotela neće ostati ništa od imovine, para neće biti za povjerioce-rekao je Rajak.

Sa današnjeg skupa bivši zaposleni uputiće peticiju Savjetu za privatizaciju da raskine kuporodajni ugovor sa kompanijom Vektra Montenegro, a Vrhovnom sudu da konačno iznese stav o postupcima stečajnog upravnika,  predsjednika Privrednog suda i menadžmenta preduzeća.

Jovo Porobić, koji je decenijama  radio u Boki  smatra da je Brković i njegova kompanija napravila zločin ne samo prema radnicima već i prema cijelom gradu. Navodi da je prirodno boriti se protiv zla, a očekuje da će ih na narednim skupovima podržati više građana Herceg Novog.

– Zločin je počeo onog dana kada je Vektra Montenegro privatizovala Boku . To nije bila privatizacija već okupacija . Prvi njihovi potezi bili su rušilački a zatim kriminalistički. Ovo je 11. skup bivših radnika i nećemo odustati – rekao je Porobić.

Bivši radnici Vektra Boke zatražili su pomoć i podršku i od nevladinih organizacija MANS i Centar za građansko obrazovanje.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close