ДруштвоИздвојено

ŠAMPIONSKA VINA PODRUMA DELIĆ – REZULTAT TRUDA, ZNANJA, TRADICIJE I LJUBAVI

Na 85. Međunarodnom  sajmu u Novom Sadu, najvećem te vrste u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi, na kome je učestvovalo 35 proizvođača od Slovenije do Makedonije, sa preko 87 bijelih i crnih vina, hercegnovski Podrum Delić,  predstavio se prvi put i osvojio pet zlatnih, po jednu  srebrnu i  bronzanu medalju i zaslužio titulu  apsolutnog pobjednika i veliki šampionski pehar. Tim povodom danas su u Gradskoj kafani organizovali susret sa novinarima i degustaciju nagrađenih vina.

Dugo godina su u porodici Delić  proizvodili vino za sopstvene potrebe, a ideja da se  biznis proširi nastala je 2008. godine zasnivanjem prvog vinograda sorte vranac u Petrovom polju u Trebinju, ispričao je novinarima,  vd izvršni direktor Podruma Delić, dr Dragiša Delić.

– Radi se o antičkoj vinogradarskoj lokaciji poznatoj iz doba Rimskog carstva, a pominje se više puta u dubrovačkim arhivima kao lokacija dobrih vinograda. Sa registracijom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja od marta prošle godine Podrum Delić je postao najmlađi registrovani proizvođač vina i grožđa u Crnoj Gori, kaže dr Delić.

Prema njegovim riječima naglasak je na umjetničkom pristupu proizvodnji, a ne hemijsko-tehnološkom, ali uz poštovanje najviših standarda kvaliteta koji se kontroliše na Biotehničkom institutu u Podgorici.

Vinarija je   koncipirana kao porodični biznis  sa kapacitetom proizvodnje do 20 hiljada litara vina, u cjelosti od grožđa iz  sopstvenog vinograda, a posjeduju  preko 5 500 čokota visokokvalitetnih sorti opremljenih sistemom navodnjavanja kap po kap.

U vinogadima su čokoti  visokokvalitenih sorti grožđa autohtonih vrsta: vranac, žilavka i tamjanika ali i  internacionalnih merlo , sovinjon, šardone, kaberne, kao i manje začinske količine plavca malog i sovinjona bijelog – navodi Delić.

Podrum Delić  sagrađen je pored porodične kuće na Toploj, a u ponudi je  sedam vrsta vina, četiri crna, dva bijela i jedno roze. Ove godine su počeli proizvodnju muskata, tj. tamjanike koja će ubrzo krenuti  u prodaju.

Distribucija vina iz Podruma Delić svakako će se razvijati narednih godina, sada ih ima u pojedinim restoranima od Novog do Perasta .

Priča o vinogradarstvu i vinu očigledno pripada posvećenicima,  isplativa je samo dugoročno, a uspješna kada se realizuje s mnogo truda, pažnje i ljubavi. Da Podrum Delić dobije u skladu s kvalitetom vina i odgovarajući dizajn etiketa i promotivnog materijala birne tim Reklama Svijet – Rajko i Ina Vikalo.

Uspjeh Podruma Delić i Vinarije Savina (tri zlatne medalje,  dvije velike i titula šampiona u kategoriji za roze vina) obezbjedilo je i Udruženju vinara i vinogradara Crne Gore  da dobije veliki šampionski pehar za odlično organozovan nastup.

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close